Οι διακοπές του Πάσχα έφτασαν. Αύριο Σάββατο του Λαζάρου και εν όψει της αυριανής γιορτής, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε λαζαράκια και να ακούσουμε τα Κάλαντα του Λαζάρου.
Σύμφωνα με το έθιμο, το Λαζαροσάββατο τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά), που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου. Μια παραλλαγή είναι και η ακόλουθη:
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,ήρθε η Κυριακή που τρων? τα ψάρια.Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σού ?φερε χαρτί και κομπολόι.Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ? αρνί.
Επίσης σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικά ψωμάκια, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία. Τα ψωμάκια αυτά λέγονται λαζάροι, λαζαρούδια, λαζαράκια, λαζόνια, λαζαρέλια κ.α.
Δεν τηρήσαμε τη συνταγή. Τα φτιάξαμε για διακοσμητική χρήση, με τα ακόλουθα υλικά: αλεύρι, αλάτι μπόλικο και νερό. Φτιάξαμε τη ζύμη και κάθε μαθητής έφτιαξε το δικό του λαζαράκι. Κάποιοι του βάλανε και πόδια και μαλλιά ... ανάλογα πώς το φαντάστηκε ο καθένας. Και αντί για γαρύφαλλα βάλαμε φακές για μάτια. Μας ενδιέφερε να φαίνεται σαβανωμένος, όπως ο Λάζαρος στις βυζαντινές εικόνες.
Η σύνδεση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας με το ΠΑΠΕΑ (Μαθησιακή Ετοιμότητα, Οπτικοκινητικό Συντονισμό, Λεπτή Κινητικότητα.....) είναι προφανής.
Για όσους θέλουν να τα φτιάξουν και να τα δοκιμάσουν, παραθέτουμε τη συνταγή:
Υλικά440 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.1 φακελάκι ξερή μαγιά225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική110 γρ. ελαιόλαδο120 γρ. κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας)1/2 κ. γλ. Αλάτι3 κ. σ. σταφίδες ξανθές3 κ. σ. καρύδι τριμμένο1/2 σφηνάκι κονιάκ2 κ. σ. κανέλα ή σμυρνιόΕκτέλεσηΦτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε να χλιάνει. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε λακκουβίτσα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο.Αφήνουμε σκεπασμένο το μπωλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μου για περίπου 2 ώρες και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια, βάζουμε γαρύφαλλα για ματάκια, στόμα και στα χέρια τους και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μια ώρα περίπου, σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς.Τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα.Βγαίνουν περί 12-13 λαζαράκια.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!