O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, κάθε βαθμίδα του σχολείου τίμησε με τον δικό της τρόπο τους ήρωες του 1940. Οι μαθητές της Μέσης και Ανώτερης βαθμίδας μέσω του διαδικτύου και του διαδραστικού πίνακα ήρθαν σε επαφή με οκτώ <8> γνωστούς πίνακες  του ζωγράφου του '40, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη.

Alexandrakis4aAlexandrakis5aAlexandrakis6aAlexandrakis7aAlexandrakis8aAlexandrakis10aAlexandrakis11a

Τους παρατήρησαν, τους περιέγραψαν και κόβοντας φωτοτυπίες κάποιων έργων του ζωγράφου, έφτιαξαν το δικό τους τρισδιάστατο πίνακα. Για το έργο τους χρησιμοποίησαν: ένα παλιό καμβά που είχαμε, χαρτόνια που προορίζονταν για ανακύκλωση, πινέλα και χρώματα.

01a03a05a06a08a09a10a11a

DSC00697b

Πιστεύουμε ότι κατάφεραν να αποδώσουν θαυμάσια, τον αγώνα των στρατιωτών μας  στα χιονισμένα βουνά του εκλληνοαλβανικού μετώπου και το ΟΧΙ που φώναξε με ενθουσιασμό ο λαός μας στον ξένο δυνάστη. Η εκπαιδευτική δράση συντονίστηκε από την εκπαιδευτικό της Ανώτερης βαθμίδας κα Κωνσταντίνα Κιρκιλή και την εικαστικό του σχολείου, κα Κατερίνα Χριστοπούλου

Οι μαθητές της Κατώτερης βαθμίδας με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τους, κας Μαρίας Τσιλιώτη,, της ειδικής βοηθού κας Κλάρας Γαβαλά και της σχολικής νοσηλεύτριας κας Γεωργίας Ιωακείμ έφτιαξαν με την τεχνική του κολλάζ, χρησιμοποιώντας χαρτί γκοφρέ και φασόλια το ΟΧΙ, το σήμα της ειρήνης και την ελληνική σημαία. Κόβοντας και κολλώντας ανέπτυξαν τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τη λεπτή κινητικότητα, βασικούς στόχους του ΠΑΠΕΑ.

k01k02k03k04k06k05k07k08

02 27a04 27a12 27a

k09

Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, ασκώντας τη μνήμη μας να θυμηθεί γεγονότα, τραγούδια, στίχους ποιημάτων και κάνοντας πρόβα για την παρέλαση.

 

 BRABEIO SXOLEIOU

Τον Ιούνιο του 2021 συμμετείχαμε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» που ήταν υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμούμε τίτλο "Κουκλοπαίζουμε". Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν η κατασκευή και εμψύχωση μιας θεατρικής κούκλας και η δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης με τη συμμετοχή παιδιών ως ήρωες και κουκλοπαίχτες. Είχαμε απολαύσει πραγματικά όλη αυτή τη δράση και είχαμε αφήσει τη δημιουργικότητα και την έμπνευση να εισβάλλουν για τα καλα στο χώρο του σχολείου μας. Δεν περιμέναμε όμως με τίποτα να πάρουμε βραβείο. Τελικά κερδίσαμε το βραβείο της πιο τρυφερής ιστορίας. Το βίντεο και όλη η δουλειά που κάναμε είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας.

Κουκλο... φτιάχνουμε, κουκλο...παίζουμε

Κουκλοπαίζουμε... και συμμετέχουμε στο διαγωνισμό

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του δεύτερου χρόνου του εκπαιδευτικού προγράμματος και διαγωνισμού «Κουκλοπαίζουμε» πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Κουκλοπαίζουμε 2020-21» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αλλά και διαδικτυακά. Διοργανωτές ήταν το Εικαστικό Θέατρο «Πράσσειν Άλογα», η Περιφέρεια Αττικής και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει όλη η ημερίδα: https://www.facebook.com/watch/live/?v=819354212062197&ref=watch_permalink

Ως προϊσταμένη του σχολείου, εκπροσωπώντας το προσωπικό και τους μαθητές, παρουσίασα στην ημερίδα τη δουλειά που είχαμε κάνει πέρυσι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. (Το «Κουκλοπαίζουμε» ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο Ειδικό Σχολείο Περάματος). Στο τέλος της ημερίδας, που ήταν η απονομή των βραβείων, λάβαμε το βραβείο της πιο τρυφερής παράστασης. Ως βραβείο μας δόθηκε το βιβλίο του Jayaraja-ErwinTielemans: «η βίβλος του Ομαδικού Παιχνιδιού» που θα αξιοποιηθεί σίγουρα στο χώρο του σχολείου και θα μας δώσει ιδέες για νέες δράσεις.

BRABEIO VIVLIO

ΒΡΑΒΕΙΟ_ΣΧΟΛΕΙΟΥ     ΒΡΑΒΕΙΟ_ΜΑΘΗΤΩΝ      ΒΡΑΒΕΙΟ_ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Ευχαριστούμε όλους τους διοργανωτές για την έμπνευση του «Κουκλοπαίζουμε» και την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε ένα δείγμα της δουλειάς μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κα Εμμανουέλα Καποκάκη για τη συμπαράσταση και .υποστήριξη που μας παρείχε.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας και ιδιαίτερα σε όλα τα μέλη του προσωπικού που καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους στο χώρο του σχολείου.

 

 

in action

Το σχολείο μας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματοςσυμμετείχε στο #BravoSchools 2021 και την Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης #BravoSustainabilityWeek. Όλοι μαζί, το σχολείο μας και οι μαθητές μας, γινόμαστε Πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! 

BravoSchools Epainos

Και του χρόνου με νέες εμπνεύσεις και δημιουργίες!

Μετά την κατασκευή κούκλας και τη χρησιμοποίησή της στην έκφραση συναισθημάτων (κουκλο... φτιάχνουμε, κουκλο... παίζουμε),  σκεφτήκαμε να συμμετέχουμε σε ένα διαγωνισμό του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», με τίτλο "Κουκλοπαίζουμε".

Η ψυχολόγος του σχολείου, κα Ευαγγελάτου Ρέα δούλεψε με τους μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας σε ομαδική συζήτηση τα συναισθήματα, ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με το ΠΑΠΕΑ (Συναισθηματική Οργάνωση) και είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπημένη ανάπτυξη των μαθητών. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα έξι βασικά συναισθήματα, τη χαρά, τη λύπη, το θυμό, το φόβο, την έκπληξη και την αηδία. Οι μαθητές ήταν ήδη αρκετά εξοικειωμένοι με αυτά, από εργαστήρια που είχαν γίνει όλη την προηγούμενη χρονιά αλλά και από προγράμματα που είχαν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς δώσαμε πολλά παραδείγματα για πιθανά ερεθίσματα που προκαλούν κάθε συναίσθημα, για παράδειγμα «χαίρομαι όταν παίζω με τους φίλους μου», «θυμώνω όταν κάποιος με προσβάλλει»... Επίσης δώσαμε πολλά παραδείγματα για τις δικές μας εκδηλώσεις και εκφράσεις και τη δική μας συμπεριφορά ως απάντηση σε κάθε συναίσθημα, για παράδειγμα «όταν χαίρομαι με το γκολ της ομάδας μου, φωνάζω δυνατά», «όταν λυπάμαι, κλαίω». Πολλά από αυτά που συζητήσαμε αξιοποιήθηκαν στο κουκλοθέατρο, όπου οι μαθητές κλήθηκαν αρχικά να δείξουν με τη στάση του σώματος της κούκλας τα συναισθήματα που βίωνε. Προκειμένου να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, σσυζητήσαμε με τα παιδιά διάφορα σενάρια. Οι μαθητές της ανώτερης βαθμίδας, παιδιά 12 - 15 ετών, έκαναν συχνά αναφορά σε ερωτικές σχέσεις και τελικά καταλήξαμε  το σενάριο να διαπραγματεύεται τη δημιουργία σχέσης με το αντίθετο φύλο και πιο συγκεκριμένα τη συνάντηση δύο νέων ανθρώπων που γνωρίζονται, γίνονται φίλοι, ερωτεύονται, μαλώνουν από κάποια παρεξήγηση, επανασυνδέονται ....... Για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν όλα τα μέλη του προσωπικού του σχολείου (ψυχολόγος, σχολική νοσηλεύτρια, μουσικός, ειδική βοηθός, εκπαιδευτικοί τάξεων)

Στην ιστορία που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια του προσωπικού, υπάρχουν δύο άτομα, ο Δημήτρης και η Νάντια. Η επιλογή των ονομάτων έγινε από τους μαθητές, εμπνεόμενοι από τους δασκάλους τους. Το σενάριο είναι το ακόλουθο: ο Δημήτρης πηγαίνει βόλτα στο πάρκο και συναντάει τη Νάντια. Αρχικά την κοιτάζει και στη συνέχεια πλησιάζει διστακτικά να την γνωρίσει. Το κορίτσι, ντρέπεται και νιώθει αμηχανία. Μετά από λίγο συστήνονται και αρχίζουν να μιλούν. Στη συνέχεια νιώθουν οικειότητα και πηγαίνουν μαζί βόλτα. Κάποια στιγμή, εξαιτίας κάποιας παρεξήγησης, η Νάντια θυμωμένη με το Δημήτρη. Τσακώνονται. Εκείνος καταλαβαίνει το λάθος του και προσπαθεί να της ζητήσει συγγνώμη. Εκείνη είναι πολύ στεναχωρημένη. Τελικά τον συγχωρεί. Στο τέλος της ιστορίας βλέπουμε το αγόρι να δίνει ένα δώρο στο κορίτσι. Εκείνη χαίρεται πολύ και ξεκινούν να χορεύουν αγαπημένοι. Απολαύστε το βίντεο που ακολουθεί...

 

Μέσα από την δράση αυτή προσέγγισαν με παιχνιώδη τρόπο τα συναισθήματα και τους τρόπους έκφρασής τους. Για τους μαθητές της ανώτερης βαθμίδες, κάποιοι αποφοιτούν φέτος (15 ετών), είναι πολύ σημαντική η προσέγγιση των διαπροσωπικών σχέσεων και οι σχέσεις των δύο φύλων. Ήταν ένα θέμα που το έθεταν συχνά σε σχολιασμό και συζήτηση. Το κουκλοθέατρο μας διευκόλυνε να θίξουμε ζητήματα που προβληματίζουν τα παιδιά αλλά δεν τα εκφράζουν λεκτικά. Στο βίντεο δεν ακούγονται λόγια. Ήταν ένας από τους όρους του διαγωνισμού. Όσα όμως ακούσαμε, στη διάρκεια που έπαιζαν με τις κούκλες ήταν εξαιρετικά. Κάθε παιδί έβγαζε τις εμπειρίες που είχε από τις διαπροσωπικές σχέσεις των γονέων και από την αντίληψη που έχει το ίδιο για τον έρωτα. Πραγματικά διασκεδάσαμε μικροί και μεγάλοι καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μουσικός του σχολείου κα Μαρία-Νίνα Μπουντά, διάλεξε τη μουσική και έφτιαξε το βίντεο. Όταν οι μαθητές είδαν το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάστηκαν.

Το στείλαμε στο διαγωνισμό. Παραθέτω το μήνυμα που λάβαμε από την καλλιτεχνική υπεύθυνη του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», κα Εμμανουέλα Καποκάκη

"Με βουρκωμένα μάτια από συγκίνηση σας ευχαριστώ!!!!
Είναι πολύ καλό!
Συγχαρητήρια στα παιδιά και σε εσάς. Τέτοια βίντεο μας κάνουν περήφανους και επιβεβαιώνουν την αξία και την αναγκαιότητα του Κουκλοπαίζουμε!
Θα χαρούμε να σας κάνουμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τα παιδιά να τα γνωρίσουμε και να τα συγχαρούμε, το δικαιούστε, είναι προσφορά της Περιφέρειας Αττικής. Μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε για να κανονίσουμε ημερομηνία.
Εμμανουέλα Καποκάκη
Καλλιτεχνική υπεύθυνη
Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας
"Πράσσειν Άλογα""
 
Θα χάναμε τέτοια ευκαιρία; Με τίποτα. Κλείσαμε λοιπόν το ραντεβού για την Πέμπτη 17/06/2021 στις 11 π.μ.. Επειδή πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικές εμπειρίες καλλιεργούν την ψυχή και το πνεύμα, φροντίζουμε να τις παρέχουμε άφθονες στους μαθητές μας.
Όσο για το διαγωνισμό, δεν πάμε για το βραβείο. Για μας μετράει η συμμετοχή.. Οι προσδοκίες που έχουμε εμείς από τα παιδιά, καθορίζουν και τις προσδοκίες που έχουν τα ίδια από τους εαυτούς τους.
Ευχαριστούμε τη σχολική νοσηλεύτρια, κα Γεωργία Ιωακείμ, που παρακολούθησε το σεμινάριο "Κουκλοπαίζουμε..." και έριξε την ιδέα της συμμετοχής στο διαγωνισμό. Μας έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε προς τα έξω τo έργο που κάνουμε, που είναι κατάθεση ψυχής.

Bravo1

Τολμάμε να συμμετέχουμε και φέτος στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS. Σημασία έχει η συμμετοχή

Όσοι θέλουν μπορούν να δουν το έργο μας και να ψηφίσουν μπαίνοντας στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/eidiko-dhmotiko-sxoleio-peramatos.139.html?fbclid=IwAR1s4UV_uQTdFuVWru-ktARtANN-j2usUeztNW1ULFSZIt53zFINsVqmIlA

Η ψηφοφορία είναι από 10 ως 23 Μαΐου. Υπάρχουν σχολεία που έχουν κάνει εξαιρετικά προγράμματα. Αξίζει κανείς να τα δει για να πάρει ιδέες.. Όλες οι συμμετοχές έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

www.bravoschools.gr

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην κατηγορία μαθητικές δημιουργίες, επιλέγοντας το στόχο Καλή Υγεία και Ευημερία, με τα έργα: 

Το Φιδάκι των Υγιεινών Συνηθειών(ένα επιτράπεζιο παιχνίδι που στόχο έχει να εμπεδώσουν οι μαθητές τις σωστές συνήθειες υγιεινής ζωής) και  Σουπερμάρκετ και σωστή διατροφή (κουκλοθέατρο που αφορά το σωστό καταναλωτή που τρέφεται σωστά).
 
BRAVO2

Καλή μας επιτυχία!