O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες προγραμματίσαμε μια διαδικτυακή επιμόρφωση 5 ωρών με θέμα «Η αξιοποίηση ιστοριών - παραμυθιών στην ανάπτυξη της έκφρασης των μαθητών (αφηγηματικής και εικαστικής) και στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών». Πρακτική εφαρμογή της διαδικτυακής επιμόρφωσης, ήταν ένα πρόγραμμα διαδικτυακής συνεργασίας με το 9ο Νηπιαγωγείου Περάματος. Διαλέξαμε να δουλέψουμε με άξονα δύο βιβλία, «Το Κουτσό Αρκουδάκι» του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ν. Ροδόπης και το βιβλίο του Γιώργου Σακελλαρίδη «Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι».

Διαβάσαμε ολόκληρο το πρώτο βιβλίο και το συζητήσαμε. Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα αρκουδάκι με κινητική αναπηρία, τον Κανέλλο. Ο Κανέλλος έχει το ένα πόδι κοντύτερο από το άλλο. Αυτό γίνεται αιτία οι συμμαθητές του την πρώτη μέρα στο σχολειο να τον κοροϊδεύουν και ενώ εκείνος πήγε στο σχολείο γεμάτος χαρά, στεναχωριέται και απογοητεύεται ... Απομονώνεται και δε συμμετέχει στα παιχνίδια των παιδιών στο ποτάμι. Ακόμα και από τον μεγαλύτερο αδελφό του δε λαμβάνει την υποστήριξη που περίμενε. Μέχρι που μια ξαφνική νεροποντή ανατρέπει την εικόνα που έχουν όλοι για τον Κανέλλο και τον μετατρέπει σε ήρωα. Του ζητάνε συγνώμη και γίνονται όλοι φίλοι ... Διαβάσαμε την ιστορία μέχρι το σημείο που ο Κανέλλος μένει μόνος του στην τάξη και δε σηκώνεται από τη θέση του. Ζητήσαμε από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Ειδικού να συνεχίσουν την ιστορία και να ανταλλάξουν τις ιστορίες τους, κάνοντάς τες θεατρικό.

EXOFILLO

Στο δεύτερο βιβλίο διαβάσαμε την ιστορία μέχρι ένα σημείο (σελίδα 15), πριν την επίλυση δηλαδή του προβλήματος. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου συνέχισαν την ιστορία και την τελείωσαν οι μαθητές της Ανώτερης βαθμίδας του σχολείου μας. Δώσαμε δηλαδή συνεργατικά δική μας εξελιξη στην ιστορία. Η επικοινωία των δύο σχολείων λόγω κορωνοϊού γίνεται μέσω Webex. Στους μαθητές του Νηπιαγωγείου τέθηκε η ερώτηση: "Τι σκέφτεται το πορτοκάλι;" Οι μαθητές έδωσαν διάφορες απαντήσεις. Παραθέτουμε μερικές:

 • Το πορτοκάλι σκέφτεται να διώξει τα μήλα και να φωνάξει πολλά πορτοκάλια
 • Το πορτοκάλι θέλει να γίνουν φίλοι
 • Το πορτοκάλι σκέφτεται ότι θέλει να φωνάξει τη μαμά του κ τον μπαμπά του γιατί φοβάται
 • Το πορτοκάλι στεναχωριέται
 • Το πορτοκάλι θέλει να παίξουν όλοι μαζί

Η κα Σοφία, η νηπιαγωγός του 9ου Νηπιαγωγείου, τους διάβασε τις απαντήσεις που έδωσαν και συζήτησαν, αν ακολουθώντας καθεμιά από τις προτάσεις των παιδιών μπορεί θα λυθεί το πρόβλημα. Οι μαθητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την πρόταση "Τo πορτοκάλι θέλει να γίνουν φίλοι". Στην ερώτηση: "Πώς θα τους πείσει το πορτοκάλι να γίνουν φίλοι;" οι μαθητές απάντησαν:

 • Θα τους πει να γίνουν όλοι φίλοι αγαπημένοι
 • Να τρώνε μαζί πρωινό
 • Μην είστε θυμωμένα, αλλά χαρούμενα για να παίζουμε όλοι μαζί
 • Να ετοιμάσει ένα πάρτι
 • Είμαι φρούτο νόστιμο
 • Από μένα πίνουν χυμό και οι μικροί και οι μεγάλοι άνθρωποι
 • Είμαι υγιεινό φρούτο και έχω ωραία γεύση και βιταμίνη C
 • Έχω πορτοκαλί χρώμα όπως το μανταρίνι ,το καρότο ,η κολοκύθα, οι λωτοί.
 • Αυτό το χρώμα το αγαπούν όλοι
 • Με εμένα φτιάχνουν γλυκό, μαρμελάδα κ πορτοκαλόπιτα
 • Έχω ωραίο άρωμα

Όλα αυτά δεν τα ήξεραν τα μήλα και μόλις τα άκουσαν…

Στο σημείο αυτό συνέχισαν την εξέλιξη της ιστορίας οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου και της έδωσαν ένα τέλος. 

Ρωτήσαμε τους μαθητές: "Τι θα έλεγαν τα μήλα στο πορτοκάλι για να το κάνουν να νοιώσει καλύτερα και να το φέρουν στην παρέα τους;" Κια οι μαθητές απάντησαν:

 • Σταματήστε αμέσως. Πορτοκάλι έλα στην παρέα μας.
 • Μακριά από το φίλο μου. Έχει δίκιο το πορτοκάλι.
 • Θέλεις να παίξουμε;
 • Θέλεις να πάμε σπίτι μου να φάμε;
 • Θέλεις να παίξουμε με τα ζώα;
 • Έχω πολλές σοκολάτες για όλους.

Στην ερώτηση: "Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι μαζί;" απάντησαν:

 • Να στύψουμε χυμό.
 • Να φτιάξουμε ένα γλυκό με μήλα και πορτοκάλι.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με τους μαθητές να φτιάξουμε ένα τετράστιχο για να το τραγουδήσουμε στο πορτοκάλι και να γίνουμε φίλοι.

Έλα στην παρέα μας,
να στύψουμε χυμό,
να φτιάξουμε γλυκό,
να παίξουμε κρυφτό.

Αυτό ήταν και το τέλος της ιστορίας. Στο τέλος οι μαθητές του Νηπιαγωγείου ζωγράφισαν μια ομαδική ζωγραφιά σε σχέση με το κείμενο που διάβασαν και την πρόσφεραν στο Ειδικό Σχολείο.

DSC00734a

Οι μαθητές του ειδικού σχολείου έφτιαξαν μάσκες - μήλα, δραματοποίησαν την ιστορία (με 6 προτάσεις) και την έπαιξαν διαδικτυακά στους φίλους τους στο Νηπιαγωγείο.

1638435983710a

1638435983736a1638435983548a1638435983578a

1638435983605a1638435983630a

1638435983656a1638435983683a

 

Στη συνέχεια έγραψαν στις μάσκες τα ονόματά τους και τις έστειλαν με μια δασκάλα στους μαθητές του νηπιαγωγείου. Η ανταλλαγή των εικαστικών δημιουργημάτων κάθε ομάδας ήταν το αναμνηστικο της δράσης μας

Οι παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Κουκλοπαίζοντας μαθαίνω να διαχειρίζομαι συγκρούσεις και να σέβομαι τους άλλους» - στηΘεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη- (Διαμεσολάβηση - Αλληλοσεβασμός) - και στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας "«Βουτιά στον κόσμο των συναισθημάτων» που εντάσσεται στον τομέα Αγωγής Υγείας.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Μαγειρικής φτιάχνουμε τυροπιτάκια για το δεκατιανό μας. Η συνταγή είναι πολύ απλή, οικονομική και υγιεινή. Οι μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας διαβάζουν τη συνταγή και εντοπίζουν τα απαραίτητα υλικά στο ψυγείο του σχολείου. Υπολογίζουν την απαιτούμενη για κάθε υλικό ποσότητα.

25a

Υλικά για ένα ταψί (περίπου 40 κομμάτια)

 • 1/2  κιλό αλεύρι
 • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
 • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • 1 κόκκινη πιπεριά
 • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες 10% λιπαρά
 • 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
 • 1 κεσεδάκι φέτα βαρελίσια.

Σημείωση: Το κεσεδάκι είναι χωρητικότητας 250 γραμμαρίων.

Κάποιοι μαθητές κόβουν την πιπεριά και το τυρί σε μικρά κομμάτια.

26a 18a

Οι μαθητές της Κατώτερης βαθμίδας σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουν το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.

23a 21a 14a

Ανακατεύουν τα υλικά.

13a 11a

Σχηματίζουν μια ζυμαρένια μπάλα και τη χωρίζουν σε πέντε <5> μικρότερες μπάλες. Με τον πλάστη ανοίγουν φύλλο και το κόβουν σε οκτώ με επτά <8> μικρότερα κομμάτια.

09a

Σε κάθε κομμάτι φύλλου, βάζουν μια κουταλιά τυρί φέτα και λίγη πιπεριά. Το τυλίγουν και το τυροπιτάκι μας είναι έτοιμο.

08a 07a 03a

Λαδώνουν και αλευρώνουν μια λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούν τα τυροπιτάκια σε σειρά.

05a 02a

 

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C, για 30 με 35 λεπτά. 

Η μυρωδιά γλιστράει από το φουρνό στην κουζίνα και μπαίνει στις τάξεις. Κανείς δεν είναι συγκεντρωμένος στο μάθημα. Ο νους μας είναι στο φούρνο και σιγά-σιγά όλοι μαζευόμαστε στην κουζίνα και περιμένουμε. Κάνουμε υπομονή μέχρι να ψηθούν και να κρυώσουν τα τυροπιτάκια . Αλλά αξίζει τον κόπο. Νοστιμότατα!!! Κερνάμε και όσους μας επισκέπτονται από το συστεγαζόμενο σχολείο για να μας ευχηθούν για τη γιορτή των Ταξιαρχών. Είναι μια πολύ νόστιμη μέρα.

01a

Το εργαστήρι μαγειρικής έχει πάντα επιτυχία! Και οι μαθητές το περιμένουν με πολλή χαρά!

Ήρθε το φθινόπωρο! Τα φρούτα άφθονα αυτή την εποχή. Οι συκιές φορτωμένες με το γλυκύτατο καρπό τους. Η κα Γεωργία, η σχολική νοσηλεύτριά μας, φέρνει καθημερινά μπολάκια γεμάτα σύκα. Ρίχνει και την ιδέα: "Δε φτιάχνουμε ένα κέικ σύκου, έτσι για να μπει όμορφα η σχολική χρονιά;" Την επόμενη κιόλας μέρα, φέρνοντας ο καθένας μας από κάτι, συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα υλικά. Και επειδή η υγιεινή διατροφή των μαθητών είναι καθημερινή μας έγνοια, σκεφτήκαμε να προσθέσουμε βρώμη και καστανή ζάχαρη αντί για λευκή. Η μεγάλη αίθουσα του σχολείου στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 μετατράπηκε σε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Είναι πιο ευρύχωρη από την κουζίνα μας. Βάλαμε στο τραπέζι όλα τα απαραίτητα υλικά:

Υλικά
150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα καστανή ζάχαρη
3 αυγά
1/2 κ γλ αλάτι
1 κ γλ βανίλια
1 & 1/2 κούπα γάλα
1 & 1/2 κούπα φαρίνα
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1/2 κούπα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια (για τη γέμιση)
2-3 σύκα κομμένα σε φέτες

0a7a6a5a4a2a1a

Οι μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας διάβασαν τη συνταγή που βρήκαμε στο ίντερνετ και ζύγισαν τα υλικά

Οι μαθητές της Μέσης και Κατώτερης Βαθμίδας έριξαν στο μπωλ το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακάτεψαν για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια έριξαν τα αυγά, το αλάτι, τη βανίλια, το γάλα, το αλεύρι και τη βρώμη, ονοματίζοντας κάθενα από τα υλικά. Οι μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας   έκοψαν σε μικρά κομμάτια τα σύκα  μόνοι τους. Ανακάτεψαν καλά το μείγμα και το έριξαν  σε φόρμα που είχαν βουτυρώσει και αλευρώσειΣτην επιφάνει του κέικ έβαλαν κομμένα σύκα σε φέτες. 
Έψησαν το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 45 λεπτά. Η κουζίνα μοσχοβόλησε!
3a
Την επόμενη μέρα το κόψαμε και πήραμε όλοι μαζί πρωινό. Νοστιμότατο!
IMG 20210922 094302 IMG 20210922 094324DSC00687
Το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής έχει πάντα επιτυχία!

Σύμφωνα με την υπ’αριθμό Υ.Α. Αριθμ. 94236/ΓΔ4 του Υ.ΠΑΙ.Θ. (ΦΕΚ 356704-08-2021-τ.β΄) αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε τέσσερα εργαστήρια δεξιοτήτων για τη φετινή σχολική χρονιά τα οποία συνδέουμε με προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και με το ΠΑΠΕΑ. Μέσα από τα τέσσερα εργαστήρια δεξιοτήτων καλύπτουμε και τους τέσσερις θεματικούς άξονες: 

Στην ενότητα "Φροντίζω το περιβάλλον (Οικολογία)" δημιουργήσαμε το εργαστήρι«Φροντίζω τον κήπο του σχολείου και φτιάχνω φυσικό λίπασμα».

Στην ενότητα "Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία" δημιουργήσαμε το εργαστήρι«Κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων».

Στην ενότητα "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη- (ΔιαμεσολάβησηΑλληλοσεβασμός)δημιουργήσαμε το εργαστήρι:«Κουκλοπαίζοντας μαθαίνω να διαχειρίζομαι συγκρούσεις και να σέβομαι τους άλλους».

Στην ενότητα "Ζω καλύτερα- Ευ ζηνδημιουργήσαμε το εργαστήρι: «Μαθαίνω να τρέφομαι υγιεινά –ετοιμάζω το πρωινό μου».

 Στη δημιουργία των εργαστηρίων λάβαμε υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών μας. Στα εργαστήρια συμμετέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού και οι μαθητές όλων των βαθμίδων.

Αρχειοθέτηση