O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο πλαίσιο της δράσης του «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά», με κινητή μονάδα θεάτρου ήρθε στο σχολείο μας και έπαιξε την παράσταση "Πινόκιο", βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

DSC01544a.JPG

Το παραμύθι είναι λίγο-πολύ σε όλους γνωστό… Ο Τζεπέτο, ένας ξυλογλύπτης που ζει μόνος, αποφασίζει να δημιουργήσει μία μαριονέτα για να τον συντροφεύει στα γεράματα και την ονομάζει Πινόκιο. Με την παρέμβαση της Γαλάζιας Νεράιδας, το ξύλο ζωντανεύει και άρχισε να γελάει και να μιλάει. Κάποιο πρωί ζητά από τον πατέρα του να πάει σχολείο. Ο Τζεπέτο πουλάει το πανωφόρι του (ήταν τόσο φτωχός) για να του αγοράσει αλφαβητάρι. Ένας γρύλλος, που μιλά, συμβουλεύει συχνά τον Πινάκιο, αλλά αυτός αγνοεί τις συμβουλές και κάνει του κεφαλιού του. Το παραμύθι συνεχίζεται με τις περιπέτειες του Πινόκιο και τη μύτη του να μεγαλώνει όποτε λέει ψέματα….Τελικά η Γαλάζια Νεράιδα, μετατρέπει τον Πινόκιο σε πραγματικό αγόρι και αυτό ζει ευτυχισμένο με τον πατέρα του.

DSC01549a.JPGDSC01563aDSC01564a

Για τους μαθητές μας, η παράσταση ήταν μια ανάσα διασκέδασης, χαλάρωσης, ξενοιασιάς αλλά και … διδασκαλίας ήθους με τις αξίες που πρεσβεύει, την ειλικρίνεια, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, το θάρρος, την όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Η συγκεκριμένη δράση βοηθάει τα παιδιά να εμπνευστούν και να βρουν νέους δρόμους έκφρασης, να ανοίξουν την ψυχή τους και να γίνουν πιο δεκτικά στην τέχνη και στην επικοινωνία. Προσεγγίζουν επίσης τη μουσική άμεσα, μέσα από φυσικές οδούς.

DSC01566a.JPGDSC01570a

Και οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης: Παύλος Παυλίδης, Ηλέκτρα Σαρρή και Θάλεια Σταματέλου, είναι εξαιρετικοί και πολύ ταλαντούχοι. Τα παιδιά ζωγράφισαν για να τους ευχαριστήσουν.

 DSC01571aDSC01573a.JPGDSC01575aDSC01577aDSC01580aDSC01583aDSC01584aDSC01585aDSC01586a

DSC01581aDSC01579aDSC01588a

 Η θεατρική παράσταση "Πινόκιο" είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Τα βιβλία ζωντανεύουν" που έχει αναλάβει το σχολείο μας. Το πρώτο διδακτικό δίωρο κάποιοι μαθητές επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περάματος και δανείστηκαν το βιβλίο "ΠΙΝΑΚΙΟ". Το διάβασαν με την κα Στέλλα, τη δασκάλα της Μέσης Βαθμίδας και προετοιμασμένοι παρακολούθησαν την παράσταση με πολλή προσοχή.

DSC01589aDSC01591a

DSC01595aDSC01596aDSC01597a

Το 3ο διδακτικό δίωρο, το είδαν σε βίντεο στο διαδραστικό πίνακα του σχολείου και συζήτησαν τις διαφορές που εντόπισαν ανάμεσα στο βιβλίο, τη θεατρική παράσταση και το βίντεο.

 DSC01540a.JPG

01

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017: Έχουμε μάθει πια το παραμύθι "Χάνσελ και Γκρέτελ" σχεδόν απέξω. Γνωρίσαμε τους ήρωες μέσα από τις σελίδες δύο παραμυθιών. Φτιάξαμε το ζαχαρωτό σπίτι της κακιάς μάγισσας ... Έφτασε επιτέλους η μέρα να το δούμε να ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου "ΚΙΒΩΤΟΣ", σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.

DSC01356aDSC01363aDSC01366a

Η παράσταση μας ενθουσίασε. Δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα το παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, για ένα έργο που σε ταξιδεύει σε κόσμους παραμυθένιους και ταυτόχρονα περνάει πολύ σημαντικά μηνύματα ζωής. Ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, η αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη, ο σεβασμός της περιουσίας του άλλου, η πίστη στο Θεό, η αδελφική αγάπη, η ελπίδα, η αισιοδοξία, η αγάπη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, η υπομονή, η εργατικότητα, η αξιοπρέπεια μέσα στη φτώχεια, αναδεικνύονται ως πρότυπα ζωής μέσα από τους ήρωες του παραμυθιού. Γίνονται έννοιες χειροπιαστές, συγκεκριμένες που το μικρό παιδί αντιλαμβάνεται εύκολα, ταυτιζόμενο με τον Χένσελ και τη Γκρέτελ. Διακρίνει το καλό από το κακό και με την επικράτηση του καλού, το έργο λειτουργεί λυτρωτικά για το παιδί.

Παραμυθένια σκηνικά και κουστούμια, υπέροχες μελωδίες και τραγούδια... χρώματα και φως, έξυπνοι διάλογοι γεμάτοι χιούμορ, διαλεχτοί ηθοποιοί- τραγουδιστές,...

DSC01374a

Μικροί και μεγάλοι ταξιδέψαμε σε παραμυθένιους κόσμους.

020304

05

Αύριο στο σχολείο θα συζητήσουμε τις διαφορές που εντοπίσαμε ανάμεσα στα παραμύθια που διαβάσαμε και στο θεατρικό έργο που είδαμε. Την παρακολούθηση της παράστασης την έχουμε εντάξει στο Πολιτιστικό πρόγραμμα "Τα βιβλία ζωντανεύουν".  Το θέατρο μπορεί πράγματι να ζωντανέψει ένα βιβλίο και να μας κάνει να το αγαπήσουμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει όταν όλοι οι συντελεστές της παράστασης στοχεύουν σε αυτό και σέβονται το θεατή, όπως έγινε με το έργο που είδαμε.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές του έργου για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν. Για τους μαθητές μας ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, που δεν είναι εύκολο να τους δοθεί εκτός σχολείου.

 

 

 

Ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Τσαρούχης είχε πει ότι "μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι". Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ως εκπαιδευτικοί. Το παιδί ζητά ξανά και ξανά να ακούει την ίδια ιστορία γιατί, οι ιστορίες και ιδιαίτερα τα παραμύθια έχουν μια μαγική διάσταση, είναι έργα τέχνης και διαθέτουν πανέμορφο, πολυδιάσταστο πλούτο, σαγηνεύουν και μαγεύουν.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Τα βιβλία ζωντανεύουν" που έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός κα Στέλλα Σδράλη, οι μαθητές της Μέσης και Ανώτερης Βαθμίδας δανείστηκαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκης Περάματος το βιβλίο "Χάνσελ και Γκρέτελ" των αδελφών Γκριμ και το διαβάσαμε με συνοδεία ορχηστρικής μουσικής. Συζητήσαμε για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των ηρώων του βιβλίου και για τα δικά μας συναισθήματα ως αναγνώστες. Δραματοποιήσαμε τους διαλόγους του Χάνσελ και της Γκρέτελ και το ρόλο της κακιάς μάγισσας για να δείξουμε πώς μπορούμε χρησιμοποιώντας τη φωνή μας να δείξουμε αισθήματα και να υποδυθούμε χαρακτήρες-ρόλους.  Με αφορμή το ψυχολογικό δίλημμα του πατέρα των παιδιών, αναλύσαμε τον όρο  δίλημμα και τις ψυχολογικές διαστάσεις που έχει, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται πιο απλές λέξεις. Εστιάσαμε ιδίως στην προσπάθεια και στην επιθυμία των παιδιών να επιστρέψουν στο σπίτι τους κι ας ζούσαν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε αυτό. Τα παιδιά είπαν τι σημαίνει για αυτά η λέξη σπίτι και πόσο σημαντικό είναι η αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια.

Με αφορμή το παραμύθι και τον αγώνα του Χάνσελ και της Γκρέτελ να επιστρέψουν στο πατρικό σπίτι, επινοώντας τρόπους επιστροφής, και έχοντας αυτό σα μοναδικό σκοπό τους ακόμα κι όταν αποκτούν πλούτη, συζητήσαμε για τους ανθρώπους που αναγκάζονται για κάποιο λόγο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους (πρόσφυγες-μετανάστες).

DSC01210bDSC01212b

Μιλήσαμε για το πόσο σκληρό είναι να σε αναγκάζουν οι συνθήκες να φεύγεις από την πατρίδα σου. Προσπαθήσαμε να βιώσουμε τα αισθήματα και τα προβλήματα των προσφύγων. Σε αυτό μας βοήθησαν πολύ οι εικόνες του βιβλίου "NO DIRECTION HOME".  Έτσι συνδέσαμε έμμεσα το παραμύθι με το  πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: "Συνάνθρωπος, ένα + στη λέξη άνθρωπος: +υπάρχω, +αισθάνομαι, +εργάζομαι, +εισφέρω". Το θέμα "πρόσφυγας-μετανάστης" και τη μεταξύ τους διάκριση θα τη δουλέψουμε ξανά τον Απρίλιο με αφορμή το πρόγραμμα της actionaid

DSC01214aDSC01213b

DSC01215aDSC01216aDSC01217aDSC01218aDSC01223a

Και το ζωντάνεμα των βιβλίων δεν τελειώνει εδώ. Θα δούμε το παραμύθι "Χάνσελ και Γκρέτελνα παίρνει σάρκα και οστά, στις 28 Νοεμβρίου  στη σκηνή του Θεάτρου "Κιβωτός" σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Μέχρι τότε θα έχουμε προλάβει να διαβάσουμε κι άλλα παραμύθια των αδελφών Γκριμ.

 Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017: Το ταξίδι με τον Χάνσελ και την Γκρέτελ συνεχίζεται. Πέντε μαθητές του σχολείου με τη δασκάλα τους κυρία Στέλλα επισκέπτονται τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περάματος. Βρίσκουν το βιβλίο "Χάνσελ και Γκρέτελ σε άλλη έκδοση από αυτήν που το έχουν ήδη διαβάσει. Εντοπίζουν διαφορές στο περιεχόμενο και στην βιβλιοδεσία ανάμεσα στις δύο εκδόσεις. Κάποια κομμάτια τα διαβάζουν και οι ίδιοι οι μαθητές και συζητούν για τη σημασία της σωστής ανάγνωσης στην κατανόηση του κειμένου.

 DSC01270aDSC01281aDSC01271aDSC01282aDSC01274a

Συζητούν για τα άτομα που συνεργάζονται στη δημιουργία ενός βιβλίου (συγγραφέα, εικονογράφο, εκδότη).

DSC01276aDSC01277a

DSC01285aDSC01286a

Πώς μπορεί κανείς να περπατά αργά κι όμως να προχωρά τόσο γρήγορα;

Στις 24 Οκτωβρίου, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Αθηνών την παράσταση «Μόμο» του Γερμανού συγγραφέα Μιχαέλ Έντε.

DSC00658a.JPGDSC00660a.JPGDSC006520aDSC00655a.JPGDSC00661a.JPG

Το βιβλίο-ορόσημο του Έντε, πρωτοκυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1973, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από κριτικούς αλλά και φιλοσόφους ως «ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα». 

Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για τον χρόνο που μετριέται με τους χτύπους της καρδιάς μας. Υμνεί τη δύναμη της αγάπης και της επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Ένας ύμνος στην αλήθεια, την αγάπη και τη φιλία που ζωντανεύει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η μουσικοθεατρική παράστασηγεμάτη χιούμορ, χορό και σασπένς, σε σκηνοθεσία και μουσική Ελένης Ευθυμίου  και διασκευή Σοφίας Ευτυχιάδου, ανεβαίνει από έναν έξοχο θίασο ηθοποιών.

MOMOMOMO3MOMO4

Η υπόθεση του έργου:

Η Μόμο, ένα ορφανό κορίτσι, εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα ερειπωμένο θέατρο κάπου στα προάστια της πόλης. Εκεί, δίπλα σε ένα αρχαίο ερειπωμένο θέατρο, θα στήσει μόνη της το σπιτικό της. Οι κάτοικοι την βοηθούν... Όμως από ότι φαίνεται τελικά οι κάτοικοι χρειάζονται πιο πολύ την Μόμο από όσο τους χρειάζεται εκείνη. Και αυτό διότι η Μόμο, παρόλο που είναι ένα μικρό, απλό, αμόρφωτο κοριτσάκι, έχει ένα μοναδικό χάρισμα: να ακούει τους άλλους. Η ζωή κυλάει ήρεμα μέχρι που κάτι αρχίζει να αλλάζει στην πόλη. Οι άνθρωποι αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο βιαστικοί, και η πόλη χάνει σιγά σιγά τον ανθρώπινο χαρακτήρα της και μετατρέπεται σε ένα ψυχρό τερατούργημα. Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι μία συμμορία γκρίζων κυρίων. Τα άχρωμα και ανέκφραστα αυτά όντα έχουν πείσει τους ανθρώπους ότι πρέπει να εξοικονομούν τον χρόνο τους και να μην χασομερούν. Αυτό το καταφέρνουν δελεάζοντας τον κάθε άνθρωπο χρησιμοποιώντας τα κρυφά του όνειρα ή εκμεταλλευόμενοι κάποια αδυναμία του χαρακτήρα του. Έτσι όμως οι άνθρωποι στην ουσία χάνουν το νόημα της ζωής. Τι έχουν όμως να κερδίσουν από την κατάσταση αυτή οι γκρίζοι κύριοι; Τα παιδιά και η Μόμο ειδικότερα, με τον αυθορμητισμό και την φαντασία τους, είναι το φυσικό αντίδοτο των γκρίζων κυρίων. Η Μόμο μαζί με τους δύο φίλους της, τον Τζίτζη τον ξεναγό και τον Μπέπο τον οδοκαθαριστή, και με την βοήθεια των παιδιών είναι οι μόνοι που θα αντιληφθούν τον κίνδυνο και θα προσπαθήσουν να βρούν μία λύση. Υπάρχει όμως λύση ή είναι πολύ αργά; Στην πιο γκρίζα ώρα της απελπισίας όμως θα βρεθεί ένας πανίσχυρος σύμμαχος για την Μόμο και τους φίλους της... ο Μαστρο-Ώρας και η Κασσιόπεια, η χελώνα.....-καταπληκτικός ο συμβολισμός-το πιο βραδυκίνητο ζώο μάχεται τον γρήγορο τρόπο ζωής, τους γκρίζους κυρίους.

«Η Μόμο» είναι ένα έργο που καλλιεργεί στα παιδιά την ευαισθησία, την ικανότητα να βλέπουν την πραγματικότητα στην οποία ζουν με άλλη ματιά, κριτική.  Ταυτιζόμενα με την κεντρική ηρωίδα του έργου, τη Μόμο, νιώθουν την αξία της αγάπης, της φιλίας και της ανιδιοτέλειας, Συνειδητοποιούν την παγίδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί ο σύγχρονος άνθρωπος, την παγίδα της υπερκατανάλωσης και της θεοποίησης των υλικών αγαθών. Αντιλαμβάνονται την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας, όχι μέσω κοινωνικών δικτύων και κινητών, αλλά της άμεσης επικοινωνίας και της καλής ακρόασης του συνομιλητή, της ικανότητας να ακούμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου και όχι απλά τη φωνή του. Ο χρόνος αποκτά νόημα και αξία όταν ακούς την καρδιά σου και κάνεις πράγματα που αγαπάς.

«Η Μόμο» καυτηριάζει ένα από τα αρνητικότερα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής, την βιασύνη του ανθρώπου και την έλλειψη χρόνου που έχει ή νομίζει ότι έχει. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, το άγχος και η αόριστη βιασύνη τον κάνουν να παραμελεί τα πιο σημαντικά και τα πιο ευχάριστα πράγματα που υπάρχουν στην ζωή.

Αν νομίζετε ότι η θεατρική παράσταση είναι κυρίως για παιδιά κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Η Μόμο είναι μια παράσταση προορισμένη και για μεγάλους γιατί οι ενήλικες τείνουν να ξεχνούν μερικά πολύ σημαντικά πράγματα που τα παιδιά τα γνωρίζουν - ασυνείδητα φυσικά - πάρα πολύ καλά.Το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται σε όλους μας και όχι μόνο σε παιδιά. Άλλωστε αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός καλού έργου: το απολαμβάνουν όλοι. Λειτουργεί παιδευτικά γιατί καλλιεργεί τρόπους συμπεριφοράς και αξίες, αναπτύσσει την καλαισθησία και τη δημιουργικότητα. Το ψυχοσυναισθηματικό όφελος των μαθητών μας πολύ μεγάλο.

Είναι ένα έργο που θα το αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικά συνδέοντάς το με το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων: «Συνάνθρωπος: ένα + στη λέξη "ΑΝΘΡΩΠΟΣ", +ΥΠΑΡΧΩ,+ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, +ΕΙΣΦΕΡΩ» αλλά και με ένα βασικό τομέα  του αναλυτικού μας προγράμματος (ΠΑΠΕΑ), αυτόν της Συναισθηματικής Οργάνωσης.

 Διασκεδάζοντας, καθισμένοι αναπαυτικά στο κάθισμά μας συνειδητοποιήσαμε ότι η ουσία της ζωής και η ευτυχία βρίσκεται μακριά από τις βιτρίνες της κοινωνίας, μακριά από την τυπολατρεία και την επίδειξη, μέσα στην καρδιά και στο μυαλό μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Λιβαθινό, την κα Σοφία Βγενοπούλου, την κα Δήμα και όλους όσους συνέβαλαν  στο να παρακολουθήσουμε αυτή την παράσταση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλο το επιτελείο των εξαιρετικών ηθοποιών.

Την επόμενη μέρα ζωγραφίσαμε θα γράψαμε εμπνεόμενοι από το έργο.

 

 

DSC00667aDSC00670aDSC00671aDSC00672aDSC00673aDSC00674a