O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Λογοτεχνικά βιβλία για τον Αυτισμό

...κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ' ακούς γλυκότερα».
Ο τελευταίος σταθμός, Γιώργος Σεφέρης

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τα παιδιά με αναπηρίες είναι πρώτα απ' όλα παιδιά. Συχνά κάνουμε το λάθος να τα αντιμετωπίζουμε με φόβο ή αδιαφορία ενώ άλλες φορές τα καταδικάζουμε στην απομόνωση. 

Ένας δημιουργικός και αποτελεσματικός τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για τον αυτισμό είναι -και- μέσα από ένα παραμύθι. Το να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στην ευαισθησία είναι κάτι που τους οφείλουμε.  Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να λάβουν το μήνυμα γλυκύτερα... πιο αποτελεσματικά και ασυνείδητα.

ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΟΠΗΔΩ: ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

 NAOKI HIGASHIDA, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Γιατί χοροπηδώ

Ο David Mitchell (Ντέιβιντ Μίτσελ), ο συγγραφέας του Cloud Atlas και του Χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ μεταξύ άλλων, μαζί με τη σύζυγό του ανακάλυψε και σύστησε στο διεθνές κοινό μεταφράζοντας από τα ιαπωνικά το βιβλίο του Naoki Higashida (Ναόκι Χιγκασίντα), ενός αυτιστικού αγοριού με μεγάλο ταλέντο στη γραφή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντέιβιντ Μίτσελ έχει επίσης ένα παιδί με αυτισμό.

Απόσπασμα από την εισαγωγή του:

«Μια μέρα η γυναίκα μου έλαβε ένα αξιοπρόσεκτο βιβλίο που είχε παραγγείλει από την Ιαπωνία, με τον τίτλοThe reason I jump. Ο συγγραφέας του, ο Ναόκι Χιγκασίντα, είναι γεννημένος το 1992 και ήταν ακόμη στο γυμνάσιο όταν εκδόθηκε το βιβλίο. Ο αυτισμός του Ναόκι είναι τόσο σοβαρός που καθιστά την προφορική επικοινωνία σχεδόν αδύνατη, ακόμη και τώρα. Όμως, χάρη σε μια φιλόδοξη δασκάλα και στη δική του επιμονή, έμαθε να σχηματίζει λέξεις κατευθείαν σε έναν πίνακα με το αλφάβητο. Ο ιαπωνικός πίνακας της αλφαβήτου περιλαμβάνει τα σαράντα βασικά συλλαβικά γράμματα χιραγκάνα, και το αγγλικό αντίστοιχό του είναι ένα αντίγραφο του πληκτρολογίου QWERTY, σχεδιασμένου σε ένα χαρτόνι και πλαστικοποιημένου. Ο Ναόκι επικοινωνεί δείχνοντας τα γράμματα σε αυτούς τους πίνακες ώστε να σχηματίσει λέξεις, τις οποίες γράφει ένας βοηθός δίπλα του. Οι λέξεις αυτές φτιάχνουν προτάσεις, παραγράφους και ολόκληρα βιβλία. Τα «έξτρα» στο πλάι των πινάκων αυτών περιλαμβάνουν αριθμούς, στοιχεία στίξης, και τις λέξεις «Τελείωσα», «Ναι» και «Όχι». (Παρόλο που ο Ναόκι μπορεί να γράψει και να ενημερώνει το μπλογκ του απευθείας στον υπολογιστή μέσω του πληκτρολογίου, προτιμά τον λιγότερο τεχνολογικά αναπτυγμένο πίνακα της αλφαβήτου, μια που τον βοηθάει να συγκεντρωθεί). Ακόμη και στο δημοτικό σχολείο η μέθοδος αυτή του επέτρεψε να επικοινωνεί με τους άλλους, και να συνθέτει ποιήματα και βιβλία με ιστορίες, αλλά οι εξηγήσεις του σχετικά με το γιατί τα παιδιά με αυτισμό κάνουν αυτά που κάνουν ήταν, πραγματικά, οι απαντήσεις που περιμέναμε. Γραμμένο από έναν συγγραφέα που βρισκόταν με το ένα πόδι ακόμη στην παιδική ηλικία, και του οποίου ο αυτισμός ήταν τουλάχιστον εξίσου δύσκολος και επηρέαζε τη ζωή του όπως και του γιου μας, το βιβλίο αυτό ήταν μια θεόσταλτη αποκάλυψη. Νιώσαμε σαν να μας μιλούσε ο γιος μας για πρώτη φορά για όσα συνέβαιναν στο μυαλό του, μέσω των λέξεων του Ναόκι».

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΔΑΝΙΑΣ)

Αυτό το παιδιί δε θέλει να έχει καμμιά επαφή με τους άλλους. Είναι ένα αυτιστικό παιδί. Η ομιλία του, οι κινήσεις του, το βλέμμα του δεν μοιάζει με των άλλων παιδιών. Αυτό το παιδί είναι ΜΟΝΟ του. Και τέτοια παιδιά υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα.
Σε οποιαδήποτε οικογένεια, όποιας κοινωνικής τάξης και να είναι αυτή, μπορεί να γεννηθεί ένα παιδί απ αυτά που συνηθίζουμε να θεωρούμε «αυτιστικά»
Τί μπορούμε να κάνουμε για αυτά; Είναι δυνατόν να γιατρευθούν; Τί πρέπει να γίνει ώστε να τα δεχθεί το περιβάλλον τους και η κοινωνία γενικότερα;

Ο ΑΥΤΟΣ

ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΩΡ

Ο Αυτός είναι ένα χελωνάκι διαφορετικό. Κάνει πράγματα αλλόκοτα που οι άλλοι αρχίζουν να τα καταλαβαίνουν μόνο όταν ανακαλύπτουν το θαυμαστό μυστικό του. 

 

 ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΡΑΣ, ΣΟΥ ΛΕΩ!

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

«Μπορείς, σε παρακαλώ, να κρατήσεις τον Αγάπιο για είκοσι μέρες;» μου είπε ο γείτονάς μου ο Λάζαρος. «Να και οι οδηγίες». Πήρα τις οδηγίες και τις έβαλα στην τσέπη του τζιν μου. «Θέλω οδηγίες για να προσέξω ένα παιδί;» είπα από μέσα μου.

Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας ενός ιδιαίτερου παιδιού, του Αγάπιου. Στον Αγάπιο δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, η φασαρία. Τον ενοχλούν ορισμένοι ήχοι και μπορεί το ρύζι που του μαγείρεψες να του μυρίζει ψάρι. Μπορεί να αλλάξει θέση γιατί μια αχτίνα του ήλιου πέφτει στα μάτια του. Δεν του αρέσει ο πολύς κόσμος, προτιμά να παίζει μόνος στο δωμάτιό του και θυμώνει συχνά όταν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά του. Δε σε καταλαβαίνει όταν μιλάς με μεταφορές. Ξέρει όλους τους φίλους του μπαμπά του, αλλά αυτός δεν έχει φίλους, μιλάει ασταμάτητα, του αρέσει η τακτοποίηση, γνωρίζει πολλά πράγματα, και κάτι που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, πως «ο δενδρόβιος μυρμηγκοφάγος ονομάζεται και ταμάντουα η τετραδάχτυλος!».

Ένα βιβλίο που εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των παιδιών με σύνδρομο Άσπεργκερ.

ΤΟ ΑΥΓΟ

ΒΑΚΙΡΤΖΗ ΕΥΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

"Ο Βίκτωρας είναι ένα λιγουλάκι περίεργο παιδί? Δε μιλάει σχεδόν καθόλου, αποφεύγει να κοιτάει τους περισσότερους ανθρώπους στα μάτια, δεν κάνει εύκολα φίλους και το πιο μυστήριο; του αρέσει να στριφογυρνάει ένα κομμάτι σπάγκου στον αέρα για ώρες! Κι όλα αυτά γιατί ο Βίκτωρας τυχαίνει να ζει σε ένα μεγάλο άσπρο Αυγό με σκληρό, πολύ σκληρό τσόφλι!

Τι συμβαίνει λοιπόν μέσα σ? αυτό το μυστήριο Αυγό;

Σε ποιους ανθρώπους και σε ποια πράγματα ο Βίκτωρας δίνει την άδεια να μπαινοβγαίνουν και ποιους αφήνει απέξω; Πώς η δασκάλα Ελβίρα καταφέρνει να ανοίγει χαραμάδες στο σκληρό τσόφλι, χωρίς καν να διαθέτει το σούπερ τρυπάνι; Και πάνω, απ? όλα, τι θα συμβεί, αν ανοιχτούν πολλές πολλές χαραμάδες;"

 

Ένας ιδιαίτερος μικρός κύριος

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΛΑΥΚΗ

317876-big

Καλοκαίρι 2005. Ο νυχτοφύλακας του ξενοδοχείου, ένας έφηβος με σύνδρομο Άσπεργκερ, μια περίεργη φιλία και ένα μυστικό ημερολόγιο. Το βιβλίο αυτό καταγράφει τα καθημερινά δρώμενα της ζωής ενός παιδιού με σύνδρομο Άσπεργκερ. Με ανάλαφρο ύφος και αρκετή δόση χιούμορ, ο συγγραφέας προσπαθεί να εντοπίσει, να επεξεργαστεί και να αποκρυπτογραφήσει τις διάφορες εκφάνσεις του αυτιστικού φάσματος, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από τις συμπεριφορές και τις σκέψεις του μικρού ήρωα. Θέματα όπως η επικοινωνία, το στίγμα, το χιούμορ, η σεξουαλικότητα και πολλά άλλα, αναλύονται και σχολιάζονται σε δύο διαφορετικούς χρόνους: τη στιγμή που ανέκυπταν, στη συγκεκριμένη περίσταση και πλαίσιο, αλλά και ετεροχρονισμένα, κάποια χρόνια μετά, μέσα από έναν ωριμότερο τρόπο σκέψης. Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που γνωρίζουν για το σύνδρομο Άσπεργκερ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όσο και σε αναγνώστες που δε γνωρίζουν κάτι για τη συγκεκριμένη παθολογία, αλλά ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με μια από τις πιο σαγηνευτικές εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, μα ούτε και λογοτεχνικό, αν και σε ορισμένα σημεία δανείζεται στοιχεία από τα παραπάνω δύο είδη. Πρόκειται για ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, το πώς εκφράζεται αλλά και το πώς εκλαμβάνεται. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα βιβλίο για την ανθρώπινη επικοινωνία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη φιλία.

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

ΜΑΡΚ ΧΑΝΤΟΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα, που οδηγούν στη χαμένη από καιρό μητέρα του. Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό «Ποιος σκότωσε το σκύλο»

 

Δεν ντρέπομαι πια

ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

421563-big

Ο Φώτης ντρέπεται για τον αδερφό του τον Κέκο γιατί φωνάζει και δε μιλά, περπατά νευρικά και βγάζει περίεργους ήχους, και τα άλλα παιδιά τους κοιτούν παράξενα όταν περπατούν μαζί στην πλατεία.

Όμως όταν μια μέρα ο Κέκος εξαφανίζεται, ο Φώτης στενοχωριέται και ντρέπεται για όσα ένιωθε για τον αδερφό του, γιατί ο Κέκος ξέρει να κάνει πολλά πράγματα καλύτερα από τον ίδιο και από τους άλλους: να τρέχει γρηγορότερα από όλους, να σκαρφαλώνει εκεί που κανένας δεν μπορεί, να έχει μνήμη ελέφαντα...

Έτσι, όταν βρίσκουν τον Κέκο, ο Φώτης νιώθει χαρούμενος, περήφανος και δεν ντρέπεται πια που ο αδερφός του έχει αυτισμό.

 

Το παιδί και το άλογο

 RUPERT ISAACSON, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

320803-big

Όταν ο γιος του, ο Ρόουαν, διαγνώστηκε με αυτισμό, ο Ρούπερτ Άιζακσον, λάτρης των αλόγων όλη τη ζωή του, ένιωσε συντετριμμένος. Θα μπορούσε άραγε να καταφέρει να επικοινωνήσει με τον γιο του κάποτε και, ακόμη περισσότερο, να μοιραστεί το θαύμα των αλόγων μαζί του;

Και τότε κάτι εκπληκτικό συνέβη. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου κοντά στο σπίτι τους, ο Ρόουαν το έσκασε μέσα από έναν φράκτη και έτρεξε κάτω από τις οπλές ενός αλόγου που ζούσε σε διπλανό αγρόκτημα, μιας ευερέθιστης φοράδας που την έλεγαν Μπέτσι. Αντί να τον ποδοπατήσει, η φοράδα έσκυψε το κεφάλι της και παρέμεινε τελείως ακίνητη - ένα λεπτό βαθιάς ομορφιάς και αποκάλυψης. Ο Ρούπερτ κατάλαβε πως ο απόμακρος, απρόσιτος γιος του είχε πραγματική επικοινωνία με το άλογο. Άρχισε να παίρνει τον Ρόουαν μαζί του και να ιππεύουν την Μπέτσι. Σύντομα ο Ρόουαν άρχισε να μιλάει και να βελτιώνεται εντυπωσιακά.

Τότε, ο Ρούπερτ είχε μια τρελή, απίστευτη ιδέα: Τι θα συνέβαινε εάν υπήρχε ένα μέρος στον κόσμο όπου άλογα και θεραπεία μπορούσαν να συναντηθούν; Τι θα συνέβαινε εάν ο αυτισμός του Ρόουαν μπορούσε να μετατραπεί σε πύλη για περιπέτεια; Την περιπέτεια μιας ολόκληρης ζωής;

"Το παιδί και το άλογο" είναι η συγκινητική αληθινή ιστορία του εκπληκτικού ταξιδιού που έκαναν ο Ρούπερτ, η σύζυγος του Κριστίν και ο Ρόουαν μέσα στην αδάμαστη γη της εξωτερικής Μογγολίας. Ταξίδεψαν γύρω από τον μισό κόσμο για να διασχίσουν μαζί -ιππεύοντας άλογα- αυτή τη χώρα, ώστε να συναντήσουν εκεί τους παραδοσιακούς θεραπευτές, κληρονόμους αιώνων πειθαρχίας και έμπνευσης. Είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι, ξέχειλο από προκλήσεις, αναπάντεχα, όμορφα και ασυνήθιστα γεγονότα. Είναι μια αξέχαστη ιστορία που δείχνει πως ακόμη και στις σκοτεινότερες στιγμές μας μπορούμε ν' ανακαλύψουμε τη χαρά, πως η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με τους πλέον αναπάντεχους τρόπους και πως το μαγικό και το γήινο μπορούν να συνυπάρξουν ώστε να μεταμορφώσουν τις ζωές μας.

 • Λογοτεχνικά βιβλία για τη σωματική αναπηρία ή σωματικές διαφορές που περιθωριοποιούν

«Πόση πραγματικότητα μπορείς να αντέξεις;» αναρωτιόταν ένας ποιητής. Πόση δόση θλιβερής πραγματικότητας και βασάνων μπορεί να αντέξει ένα παιδί; Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα ακόμη προβληματίζει τους θεωρητικούς της παιδικής λογοτεχνίας, τους παιδοψυχολόγους και τους γονείς. Μπορεί να χειριστεί το παιδί μια τέτοια ιστορία, και τι επίδραση έχει στον ψυχισμό του; Δεν είναι όλοι οι μικροί αναγνώστες ίδιοι. Μια ιστορία όμως που προκαλεί στεναχώρια δε σημαίνει ότι είναι μια κακή ιστορία. Αντίθετα μπορεί να μας προκαλέσει να χειριστούμε τα συναισθήματά μας και να αντιμετωπίσουμε αυτό που θέλουμε να απωθήσουμε

....κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ' ακούς γλυκύτερα».

από τον τελευταίο σταθμό του Γιώργου Σεφέρη

Όπου ΠΑΙΔ. αναφέρεται σε παιδικό βιβλίο και όπου ΕΦΗΒ. αναφέρεται σε εφηβικό βιβλίο.

1. Ένας για όλους και όλοι για έναν

Weninger Brigitte, εκδ. Πατάκης - ΠΑΙΔ. 

Ένας για όλους και όλοι για έναν

Ο Μαξ το ποντικάκι έχει γεννηθεί με το ένα πόδι του μεγαλύτερο από το άλλο. Γι' αυτό το λόγο πολλές φορές παραπατάει και πέφτει φαρδύς πλατύς κάτω. Αποφασίζει όμως να φύγει από τη φωλιά του για να γνωρίσει τον κόσμο, έχοντας συνεχώς στο μυαλό του τη συμβουλή της μαμάς του: "Να ακολουθείς πάντα τα όνειρά σου, Μαξ και να μην ξεχνάς ποτέ πως είσαι ξεχωριστός". Ο Μαξ γίνεται φίλος με τον Φρέντυ το βατράχι, που δεν ακούει καθόλου καλά, αλλά χοροπηδάει τόσο ψηλά, που κανένας δεν τον φτάνει, και τη Μόλυ την τυφλοποντικίνα, που δε βλέπει καθόλου καλά, αλλά έχει μια απίθανη όσφρηση. Κι οι τρεις μαζί συναντούν τον Τέρυ το σκαντζόχοιρο, ο οποίος είναι τόσο ντροπαλός και φοβισμένος, που αρνείται να κουνηθεί από τη θέση του. Θα καταφέρουν άραγε οι τρεις φίλοι να βρουν το χάρισμα του σκαντζόχοιρου και να τον κάνουν φίλο τους;
Ένα υπέροχο βιβλίο με τρυφερές εικόνες, που μιλάει για την ομαδικότητα και για τα θαύματα που μπορεί να κάνει κανείς όταν εργάζεται μαζί με άλλους.

2. Τα παιδιά των λουλουδιών

Wojtowicz Jen, εκδ. Επόμενος Σταθμός - ΠΑΙΔ.
Τα παιδιά των λουλουδιών

"Στον αδελφό μου, το Wally, που ήταν εκεί να μου δείξει ότι αυτό που μας κάνει διαφορετικούς, μας κάνει και θαυμάσιους" -Jen Wojtowicz

Μια τρυφερή και ευφάντατη ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης και την αξία της κατανόησης προς κάθε τι διαφορετικό.

3. Ιησούς Μπετς

Μπερνάρ Φρεντ, εκδ. Κάστωρ - ΕΦΗΒ..

ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΕΤΣ


 
Ο Φρεντ Μπερνάρ και ο Φρανσουά Ροκά μπήγουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Στην πληθώρα των «soft» παιδικών βιβλίων που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του ξένου και αλλότριου, οι γάλλοι δημιουργοί αντιπροτείνουν μια ωμή και ανελέητη ιστορία ενός παιδιού που γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια. Ο «κορμάνθρωπος» ήρθε στον κόσμο την παραμονή των Χριστουγέννων του 1894 και γι΄ αυτό η μητέρα του τον ονόμασε «Ιησού». Ως άλλος Ιησούς, ο μικρός υπομένει όλη την περιφρόνηση και το μίσος μιας κοινωνίας που περιγελά και εκμεταλλεύεται τους διαφορετικούς ανθρώπους. Ανάγλυφα αποδίδονται ο υπόκοσμος και η φτωχολογιά του τέλους του 19ου και της αρχής του 20ου αιώνα: απατεώνες, βιοπαλαιστές, σκληροτράχηλοι εργάτες που η ανέχεια τους έχει στερήσει κάθε απόθεμα ευγενικών αισθημάτων και τρυφερότητας. Με λεπτή ειρωνεία παρατίθενται σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής που, ωστόσο, καθόλου δε βοηθούν τον Ιησού Μπετς και τους ομοίους του.

Ο μικρός Ιησούς είναι προικισμένος με μια θαυμάσια φωνή υψίφωνου, με παρατηρητικότητα και καλή όραση και με μια μνήμη ελέφαντα που συγκρατεί ημερομηνίες και ιστορικά γεγονότα με μεγάλη ευκολία. Γι΄ αυτό και η ιστορία, που ο ήρωας την αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο απευθυνόμενος με ένα γράμμα στη μητέρα του, αρθρώνεται γύρω από 33 σημαδιακές ημερομηνίες της ζωής του. Η περιπλάνησή του αρχίζει όταν μπαρκάρει ως βιγλάτορας σε ένα φαλαινοθηρικό. Δεμένος στο κατάρτι αναλαμβάνει να ειδοποιεί το πλήρωμα όταν διακρίνει φάλαινες στον ωκεανό. Η ζωή του αποκτά ένα ενδιαφέρον καθώς ταξιδεύοντας ανακαλύπτει ένα σωρό μαγικούς τόπους. Δεμένος πάντα στο κατάρτι και αλειμμένος με λίπος φάλαινας, για να μην τον καίει ο ήλιος, και με τη μυρωδιά του λίπους να τον αηδιάζει. Μια μέρα όμως χάνει το ένα του μάτι, από έναν γλάρο, και η όρασή του εξασθενεί. Άχρηστος καθώς είναι πια, ο καπετάνιος τον παρατάει σ ?ένα λιμάνι. Μετά από έντονες εναλλαγές της τύχης, ο Ιησούς θα βρει το ταίρι του στη ζωή. Είναι δυνατό να βρεθεί γυναίκα για ένα τέτοιο πλάσμα; Ναι, γιατί τα αγγίγματα ψυχής δεν εξαρτώνται από το περιτύλιγμα που λέγεται σώμα. Και εκδηλώνονται ως λαμπερές εκρήξεις ιδίως εκεί που περισσεύουν τα ελλείμματα.
 Γλώσσα κοφτή, σαν τη λεπίδα του μαχαιριού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισθήματα οίκτου. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη σκληρότητα του κόσμου που σήμερα μπορεί να εκδηλώνεται με πιο «πολιτισμένο» αλλά όχι λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Οι ζωγραφιές είναι εξαιρετικές. Αδρά περιγράμματα, έντονες φωτοσκιάσεις, ψυχρά χρώματα και εξπρεσιονιστικά δουλεμένες σκηνές δημιουργούν ένα εύγλωττο σκηνικό. Το εξώφυλλο είναι η επιτομή του βιβλίου. Πίσω από την κουρτίνα του τσίρκου προβάλλει φοβισμένος ο μικρός Ιησούς, έτοιμος να βγει στη σκηνή της ζωής. To βιβλίο έχει βραβευθεί με τα βραβεία Goncourt Jeunesse 2002, το Prix Baobab-Salon du Livre de Montreuil και το βραβείο της εφημερίδας «Le Monde» 2001. 

Ο Φρεντ Μπερνάρ (γεν. 1969), που έγραψε το κείμενο, και ο Φρανσουά Ροκά (γεν. 1971) που έκανε την εικονογράφηση, είναι εικαστικοί καλλιτέχνες. Γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και έφτιαξαν το πρώτο τους βιβλίο για νέους το 1990 (το Κίτρινο Τρένο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάστωρ και έχει θέμα τον πολιτισμό του 19ου αιώνα). 

4. Θέλω μία αγκαλιά

Ρόου Τζον Α., εκδ. Πατάκης - ΠΑΙΔ.

Θέλω μια αγκαλιά

Μια αγκαλιά! Αυτό θέλει πιο πολύ απ' όλα στον κόσμο ο μικρός Έλβις. Όπου κι αν πάει, στην πόλη, στο πάρκο, στο σταθμό του τρένου, βλέπει ανθρώπους ν' αγκαλιάζονται. Ο κακόμοιρος ο Έλβις! Όλοι τον αποφεύγουνε.
"Μια αγκαλιά, παρακαλώ πολύ. Υπάρχει κάποιος να μου χαρίσει μια αγκαλιά;" Κρίμα! Κανείς δε θέλει.
Απογοητευμένος, σκέφτεται να τα παρατήσει, να το πάρει απόφαση ότι σ' αυτό τον κόσμο κανείς δε θα τον αγκαλιάσει, όταν... Ακούει μια φωνούλα μέσα στο πλήθος. "Θα ήθελε κάποιος να μου δώσει ένα φιλί;" Μήπως είναι η τελευταία ευκαιρία του Έλβις να κάνει ένα φίλο;

Ένα υπέροχο βιβλίο με χιούμορ από τον Τζον Ά. Ρόου για την αξία της προσφοράς. Μια μικρή αγκαλιά, ένα γρήγορο φιλί, ένα ανεκτίμητο δώρο.

5. Ο Φοίβος και ο άλλος Φοίβος

Γκρέκου Γλυκερία, εκδ. Ελληνικά Γράμματα - ΠΑΙΔ.

Ο Φοίβος... και ο άλλος Φοίβος

 Το θέμα του βιβλίου αφορά στην καθημερινότητα δύο παιδιών. Ενός "συνηθισμένου", του Φοίβου, και ενός παιδιού με αναπηρία, του άλλου Φοίβου. Ο άλλος Φοίβος, με αναπηρία, γίνεται "άλλος" μέσα από τη δική του ιδιαιτερότητα, αλλά κυρίως μέσα από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι΄ αυτόν. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες, νιώθουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν τα ίδια δικαιώματα.

6. Μόζα η γάτα - Η μάγισσα Αμπουλίνα

Σταματοπούλου Ιωάννα, εκδ. Κέδρος - ΠΑΙΔ.
Μόζα η γάτα. Η μάγισσα αμπουλίνα

Στη Μάγισσα Αμπουλίνα, ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης "άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες", ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουν αμήχανοι οι υπόλοιποι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιούμαστε, τελικά, σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.

7. Ο Τριγωνοψαρούλης

Ηλιόπουλος Βαγγέλης, εκδ. Πατάκης - ΠΑΙΔ.

Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα ψάρι με τριγωνικό σχήμα, τόσο που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Και το μυαλό του όμως είναι τριγωνικό: διαβάζει και γράφει μόνο ό,τι έχει σχέση με τρίγωνα, κι έτσι δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στα μαθήματα. Αποτέλεσμα; όλο το σχολείο στο βυθό τον κοροϊδεύει και εκείνος νιώθει αδικημένος και απομονωμένος. 

Η κυρία ? Σουπιά, η δασκάλα του σχολείου του βυθού, αντικρίζοντάς τον δεν ήξερε τι ψαράκι ήταν! Από το σχήμα του τον ονόμασε ? Τριγωνοψαρούλη. Όταν άρχισαν τα μαθήματα και όλα τα ψαράκια έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν, ο Τριγωνοψαρούλης δυσκολευόταν, όσο κι αν προσπαθούσε. Μόνο τριγωνάκια μπορούσε να σχεδιάσει. Κι όμως αυτός ήταν ο μόνος που μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που απειλούσε να κλείσει για πάντα το σχολείο και να στείλει τα ψαράκια στα δίχτυα του ψαρά. Όταν λοιπόν έρχεται η κρίσιμη στιγμή, αποδεικνύει ότι όχι απλώς αξίζει την αναγνώριση των συμμαθητών του, αλλά και κάτι παραπάνω!

Ένας ύμνος στην αποδοχή του διαφορετικού! Απέσπασε τον Έπαινο Αντιγόνη Μεταξά 1998 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει αναγραφεί  στη λίστα του Documentation Centre of Books for Disabled Young People της ΙΒΒΥ. Επίσης έχει επιλεγεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ως παραμύθι της Γαλάζιας Γραμμής, το οποίο μπορούν να ακούνε τα παιδιά τηλεφωνικά. Απόσπασμα από το βιβλίο υπάρχει στα σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ. Επίσης έχει προταθεί από τη UNICEF Ελλάδας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Το βιβλίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στην Κίνα από τον Εκδοτικό Οίκο Tianjin Maitian Culture Communication Co. Ltd, 2012 σε έναν τόμο μαζί με το «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος»

8. Για μια σούζα

Ζαννάκη-Λιάλιου Ιουλία, εκδ. Κέδρος - ΕΦΗΒ.

Για μια σούζα

Την ήρεμη ζωή εφτά παιδικών φίλων αναστατώνει η απόφαση του συλλόγου καθηγητών να αναθέσει σε τρεις από αυτούς να δίνουν τα μαθήματα σε ένα συμμαθητή τους που έχει μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα ύστερα από ατύχημα με το μηχανάκι που οδηγούσε.
Ο συμμαθητής τους, πρώην μηχανόβιος, μέλος μιας συμμοριούλας που τρόμαζε και εξόργιζε τους περίοικους και τα παιδιά, βάζει σε δοκιμασία την υπομονή τους.
Δύσκολη η αποστολή των παιδιών. Η αντιπάθεια και από τις δυο πλευρές.
Όλα όμως αλλάζουν όταν ο δύστροπος "μαθητής" τους γίνεται μάρτυρας μιας πιθανής δολοφονίας στην πολυκατοικία όπου μένει και αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθειά τους.

9. Αργυρώ

Τζώρτζογλου Νίτσα, , εκδ. Κέδρος, ΕΦΗΒ.

ΑΡΓΥΡΩ

Η Αργυρώ είναι μια νεαρή Ηπειρώτισσα που κάποιο ατύχημα της άφησε βαριά αναπηρία. Την ώρα που όλοι φοβόντουσαν πως δε θα τα βγάλει πέρα στη ζωή, αυτή, με το κουράγιο της, τη βοήθεια της λεβέντισσας μάνας της και μιας φωτισμένης δασκάλας, τα βγάζει πέρα παλικαρίσια. Καταφέρνει αυτό που και γερά  κορίτσια δε θα το μπορούσαν. Πέρα από τις άφθονες περιπέτειες, την κατανόηση, την ανθρωπιά που βγαίνει από τις σελίδες του βιβλίου, δίνεται και μια προειδοποίηση στα παιδιά μας. Μην παίζετε με παλιοσίδερα! Είναι τραγικό, σαράντα και πάνω χρόνια ύστερα από τους πολέμους, να έχουμε σκοτωμένους και τραυματισμένους από νάρκες ή άλλες μηχανές παρατημένες σε βουνά και φαράγγια. Το πάθημα της Αργυρώς ας γίνει μάθημα!

10. Ένα χελωνάκι χωρίς καβούκι

Πριοβόλου Ελένη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, ΠΑΙΔ.

Ένα χελωνάκι χωρίς καβούκι

"Το χελωνάκι μου γεννήθηκε χωρίς καβούκι και πρέπει να το προστατεύσω", είπε η μαμά χελώνα. Όμως ο Λίνος θέλει να ζει σαν τ΄ άλλα χελωνάκια κι ένα μεσημέρι το σκάει από το σπίτι. Εκεί στο λιβάδι βρίσκει φίλους, την αποδοχή και μια μοναδική αγάπη...

11. Ο Δαχτυλοκούτσικος

Φραγκιά Μαρία, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, ΠΑΙΔ.

Ο Δαχτυλοκούτσικος

Ο Δαχτυλοκούτσικος είναι ένα τρισχαριτωμένο παιδάκι σχεδόν σαν όλα τ' άλλα. Με την ιστορία του στέλνει το μήνυμα ότι το μεγαλύτερο κακό όταν είσαι κάπου "διαφορετικός" είναι η κοινωνική απομόνωση στην οποία σε καταδικάζουν όσοι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν ν' αγαπούν - αυτό, όμως, ευτυχώς διορθώνεται!

 

Ο κατάλογος των βιβλίων μακρύς... γι'αυτό παραθέτουμε ακόμα μερικά αναφέροντας μόνο το συγγραφέα, τον τίτλο και τον εκδοτικό οίκο. Για όσους ενδιαφέρονται να τα αναζητήσουν στο διαδίκτυο, θα βρουν αρκετές πληροφορίες για το καθένα. Ζητάμε συγγνώμη από τους συγγραφείς όσων βιβλίων δεν αναφέρουμε αλλά η επιλογή έγινε τυχαία και χωρίς καμιά σκοπιμότητα. Επιπλέον ας έχουμε υπόψη ότι καθημερινά εκδίδονται νέα βιβλία, για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ενήμεροι.

 

 • Χελφτ Κλοντ, Μια αδερφούλα με ειδικές ανάγκες, εκδ. Άγκυρα - ΠΑΙΔ.

 • Γουίλις Τζιν, Η Αργυρώ γελάει, εκδ. Πατάκης - ΠΑΙΔ.

 • Μάρρα Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, εκδ. Πατάκης - ΠΑΙΔ.

 • Σέλινγκ Μπάρμπαρα, Δεν είμαι τόσο αλλιώτικος από τους άλλους, εκδ. Δωρικός - ΠΑΙΔ.

 • Μάστορη Βούλα, Το γιγαντοδαχτυλάκι του Λέανδρου, εκδ. Μίνωας - ΠΑΙΔ.

 • Πατρόκλου Λίλα, Τα άταχτα πλοκάμια, εκδ. Κάστωρ - ΠΑΙΔ. (παροδική αναπηρία)

 • Σκορδαλά-Κακατσάκη Ευδοκία, με λένε Ελπίδα, εκδ. Άγκυρα - ΠΑΙΔ.

 • Κέιβ Κάθριν, το κάτι άλλο, εκδ. Πατάκη - ΠΑΙΔ.

 • Σταμάτη Αθηνά, τη νύχτα των θαυμάτων, εκδ. Κάστωρ - ΠΑΙΔ.

 • Fransis Hodgson-Byrnett, ο μυστικός κήπος, εκδ. Καλέντης- ΠΑΙΔ.

 • Μάστορη Βούλα, το ποτάμι ζήλεψε, εκδ. Ελληνικά Γράμματα - ΕΦΗΒ.

 • Μπέρυ Τζέιμς, Ένας κλέφτης στο χωριό, εκδ. Καστανιώτης - ΕΦΗΒ.

 • Λιχάνοφ Άλμπερτ, η έκλειψη του ήλιου - ΕΦΗΒ.

 • Daudet Alphons, Η ιστορία ενός παιδιού, εκδ. Μίνωας - ΕΦΗΒ.

 • Βαρελλά Αγγελική, Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια, εκδ. Άγκυρα - ΠΑΙΔ

 • Μάρρα Ειρήνη, Ο μικρός Ντουπ, εκδ. Πατάκη-ΠΑΙΔ.

 • Κυρίτση-Τζιώτη Ιωάννα, Το σπασμένο χέρι του Νίνο, εκδ. Μικρή Μίλητος

 • Κοντολέων Μάνος, Γάντι σε ξύλινο χέρι εκδ. Γνώση

 • Μάττα Μερόπη, Η κουκουβάγια με τα χρυσά φτερά, εκδ. Ζήττη

 • Γκότση Ανδριανή, Η Μονοστάλακτη, εκδ. Γράμμα

 • Κωνσταντινίδου Μαριέλα, Ο Νιφάδας και η Γλώση, εκδ. Ρώσση

 • Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους, εκδ. Ψυχογιός

 • Χιουζ Φρίντα, Ενοικιάζεται φίλος, εκδ. Μίνωας

 • Καρλ Έρικ, Καλή όρεξη!, εκδ. Καλειδοσκόπιο

 • Λυμπεροπούλου Όλγα, Γιατί η γιαγιά μου δε θυμάται το όνομά μου;, εκδ. Παπαδόπουλος (Νόσος Αλτσχάιμερ)

 • Γκομπόλι Μάριο, Κανείς δεν είναι τέλειος, εκδ. Φλούδας, ΠΑΙΔ.

 • Σατραπί Μαριάν, Αζδάρ, εκδ. Επόμενος Σταθμός, ΠΑΙΔ.

 • Εφτιαλιώτης Αργύρης, Η Στραβοκώσταινα, εκδ. Παπαδόπουλος, ΠΑΙΔ.

 • Πυλιώτου Μαρία, Λεώνη, εκδ. Πατάκη, ΕΦΗΒ. (Σκλήρυνση κατά πλάκας)

 • Τσερτσενά Βάνα, Φρίντα Κάλο, εκδ. Πατάκη, ΕΦΗΒ.

 • Γκότση Ανδριανή, Το λαίμαργο μυρμήγκι, εκδ. Γράμμα, ΠΑΙΔ. (Παχυσαρκία)

 • Γκότση Ανδριανή, Όταν ο καθρέφτης εκδικείται, εκδ. Γράμμα, ΕΦΗΒ. (Νευρική ανορεξία)

 • Σατραπί Μαριάν, Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι, εκδ. Επόμενος Σταθμός, ΠΑΙΔ.

 • Ρίμελ Χριστίνα-Ντανιέλα, Κανείς δεν είναι τέλειος, εκδ. Μίνωας, ΕΦΗΒ. (τεχνητό μέλος)

 • Βαρβαρούση Λήδα, Μια παρέα με καρδιά, εκδ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα