Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας "Αγαπώ τον εαυτό μου, τρέφομαι υγιεινά", που έχει αναλάβει η σχολική νοσηλεύτρια του σχολείου μας Γεωργία Ιωακείμ, αποφασίσαμε να φτιάξουμε με τους μαθητές μας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με στόχο να εμπεδώσουν οι μαθητές μας, παίζοντας, βασικές καθημερινές συνήθειες που εξασφαλίζουν υγεία, ενέργεια και ευεξία.
Οι Παιδαγωγικοί-Εκπαιδευτικοί στόχοι του παιχνιδιού ήταν:
- Να εμπεδώσουν καθημερινές συνήθειες υγιεινής ζωής.
- Να τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού.
- Όσοι έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης, να εξασκήσουν την αναγνωστική τους ικανότητα
- Να περιμένει ο καθένας τη σειρά του και να θυμούνται ποιος παίζει πριν και ποιος μετά.
- Να ασκηθούν στους αριθμούς από το 1 ως το 60.
Δραστηριότητες που έγιναν από τους μαθητές:
- Έκοψαν από διαφημιστικά φυλλάδια διάφορα είδη τροφίμων (υγιεινά και ανθυγιεινά).
- Τα κόλλησαν στα τετράγωνα που είχε σχεδιάσει σε κανσόν χαρτόνι η κα Ιωακείμ.
- Ένας μαθητής της Ανώτερης Βαθμίδας έγραψε στα τετράγωνα τους αριθμούς από το 1 ως το 60.
- Συζητήσαμε όλοι μαζί τους κανόνες του παιχνιδιού.
- Διαβάσαμε πολλές φορές τα κείμενα που είχε γράψει η εκπαιδευτικός στα τετράγωνα.
Κανόνες παιχνιδιού
Κάθε μαθητής επιλέγει το πιόνι του και το τοποθετεί στη μακέτα του παιχνιδιού.
Ρίχνει το ζάρι και προχωράει τόσους αριθμούς όσους δηλώνει το ζάρι. Ανάλογα με το τετράγωνο που έχει φθάσει, ή παραμένει στη θέση του ή επιβραβεύεται προχωρώντας περισσότερα τετράγωνα μπροστά γιατί το τετράγωνο αναφέρει μια υγιεινή συνήθεια ή ένα υγιεινό είδος διατροφής, ή οπισθοχωρεί γιατί συνάντησε μια ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια. Όποιος φθάσει πρώτος στο τέρμα είναι ο νικητής.
Το παιχνίδι ήταν το επακόλουθο μιας σειράς δραστηριοτήτων που είχαν προηγηθεί και είχαν ως θέμα τη σωστή διατροφή, την καθημερινή υγιεινή του σώματος και την καθημερινή άθληση. Μια από αυτές τις δραστηριότητες ήταν και η κατασκευή της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής.
Ευχαριστούμε τη σχολική μας νοσηλεύτρια κα Γεωργία που συντονίζει το πρόγραμμα.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Αγωγής Υγείας
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021: Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας "Αγαπώ τον εαυτό μου, τρέφομαι υγιεινά" και λίγες μέρες μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές των Χριστουγέννων, με την έναρξη της νέας χρονιάς, οι μαθητές του σχολείου έφτιαξαν την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Για την παρασκευή της χρησιμοποιήσαμε τη συνταγή από την ιστοσελίδα: https://alevri.com/glyka/keik. Οι μαθητές της ανώτερης βαθμίδας αφού διάβασαν τη συνταγή, συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα υλικά:
- 500γρ αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250γρ γάλα
- 1 βανίλια
- 400γρ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κουταλιά σούπας μαστίχα, μαχλεπι και μοσχοκάρυδο
- ζάχαρη άχνη και σταφίδες για τη διακόσμηση.
















- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Αγωγής Υγείας
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020: Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας "Αγαπώ τον εαυτό μου-τρέφομαι υγιεινά" συνεχίζουμε το αφιέρωμα στην ελιά με την παρασκευή λιόψωμου, ενός πολύ υγιεινού και νόστιμου άρτου. Στις 23 Νοεμβρίου ψάξαμε με τους μαθητές και βρήκαμε τη συνταγή στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/eliopswmo.
Έτσι στις 24 του μηνός έχουμε έτοιμα όλα τα απαραίτητα υλικά.
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. νερό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. φέτα
- 100 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες
Μαθητές της ανώτερης βαθμίδας, διαβάζουν τη συνταγή. Διακρίνουν τα υλικά και μετρούν τις ποσότητες που είναι απαραίτητες για τη συνταγή.
Οι μαθητές της μέσης και κατώτερης βαθμίδας ανακατεύουν, ζυμώνουν, πλάθουν με τη βοήθεια του προσωπικού.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε τις ελιές. Ανακατεύουμε τις ελιές με τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις φουσκώσει, κάθε μαθητής πλάθει το δικό του λιόψωμο.
Τα βάζουμε στο φούρνο και σε λίγο το σχολείο μυρίζει … ψημένο ελαιόψωμο, δίνοντας αίσθηση σπιτιού, ζεστασιά, οικογένειας.
Μόλις ολοκληρώνεται το ψήσιμο, περιμένουμε με ανυπομονησία να κρυώσουν… Νοστιμότατα!!!
Ευχαριστούμε τη νοσηλεύτριά μας, κυρία Γεωργία, που ως υπεύθυνη του προγράμματος, είχε την ιδέα της παρασκευής του.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Αγωγής Υγείας
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020: Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας "Αγαπώ τον εαυτό μου-τρέφομαι υγιεινά" και εν όψει των Χριστουγέννων, οι μαθητές του σχολείου έφτιαξαν τα καθιερωμένα μελομακάρονα. Για την παρασκευή τους επέλεξαν μια πιο υγιεινή συνταγή. Οι μαθητές αναγνώρισαν και ονομάτισαν ένα-ένα τα υλικά.
Για τα μελομακάρονα:
- · 220γρ σιμιγδάλι χοντρό,
- · 280γρ αλεύρι ολικής άλεσης,
- · 100γρ καρύδι αλεσμένο,
- · 140γρ ελαιόλαδο,
- · 180γρ χυμό πορτοκάλι,
- · 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- · 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ,
- · 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα,
- · 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.
Για το σιρόπι:
- · 320 γραμ. μέλι
- · 320 γραμ. νερό
- · Ξύλο κανέλας,
- · Φλούδες πορτοκαλιού.
Οι μαθητές της ανώτερης βαθμίδας διάβασαν τη συνταγή, ζύγισαν τα υλικά που χρειαζόταν.
Οι μαθητές της μέσης και κατώτερης βαθμίδας έριξαν όλα τα υλικά και ανακάτεψαν με τη βοήθεια του προσωπικού.
Στη συνέχεια όλοι μαζί έπλασαν τα μελομακάρονα.
Οι μαθητές της ανώτερης βαθμίδας τα έβαλαν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά.
Όταν ήταν έτοιμα, έφτιαξαν το σιρόπι, το έβρασαν και έριξαν σε αυτό τα μελομακάρονα.
Το σχολείο μύρισε Χριστούγεννα! Στο τέλος έριξαν από πάνω τριμμένο καρύδι και έτοιμα!!!
Καλά Χριστούγεννα με τα σπιτικά σας γεμάτα παραδοσιακά γλυκίσματα και ... αγάπη!
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Αγωγής Υγείας
Γυρίζοντας από τις διακοπές του καλοκαιριού διαπιστώσαμε με μεγάλη μας χαρά ότι τα σταφύλια στην κληματαριά του σχολείου είχαν ωριμάσει και κανείς δεν τα είχε πειράξει. Ήταν πράγματι βιολογικά: αψέκαστα και χωρίς καθόλου λίπασμα. Το μόνο που κάναμε ήταν κομποστοποίηση κοντά στη ρίζα του κλήματος. Νόστιμα όσο δε φαντάζεστε!!!
Τα τρυγήσαμε και τα πλύνουμε για να τα φάμε. Αλλά επειδή είχαν κουκούτσια, σκεφτήκαμε να τα περάσουμε από τον αποχυμωτή και να αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικά το μούστο. Στο διάστημα της πρώτης εβδομάδας μετά το άνοιγμα του σχολείου, με αφορμή την κληματαριά, κάθε τμήμα ασχολήθηκε με το αμπέλι (κλήμα -σταφύλι). Η κυρίια Νάντια με τους μαθητές της κατώτερης βαθμίδας έφτιοξαν και χρωμάτισαν σταφύλια.
Ο κύριος Δημήτρης με τους μαθητές της Ανώτερης και Μέσης βαθμίδας με τη βοήθεια του διαδικτύου είδαν σε βίντεο τον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών και μελέτησαν το λεξιλόγιο που σχετίζεται με το αμπέλι. Βρήκαν σύνθετες λέξεις με τη λέξη μούστος και διάλεξαν να φτιάξουν μουστοκούλουρα. Τη συνταγή τη βρήκαν στο διαδίκτυο (μουστοκούλουρα). Μελέτησαν τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής. Όταν όμως μάς το πρότειναν, αντιπροτείναμε μια συνταγή πιο εύκολη και γρήγορη για να μπορούν να συμμετέχουν και οι μαθητές της κατώτερης βαθμίδας. Καταλήξαμε λοιπόν (πολύ ...δημοκρατικά) στην παρασκευή μουσταλευριάς και μάλιστα παραδοσιακής, με μούστο και όχι με πετιμέζι. Τη συνταγή, τη βρήκαμε, όπως πάντα, στο διαδίκτυο (μουσταλευριά παραδοσιακή) Πλύναμε χέρια, βάλαμε στο τραπέζι τα υλικά, μετρήσαμε τη δοσολογία, ανακατέψαμε μαθηματικά και γλώσσα (μισό, ένα, νεροπότηρο: ευκαιρία για σύνθετες λέξεις με δεύτερο συνθετικό τη λέξη ποτήρι... και ό,τι κάνουμε συνήθως ως δάσκαλοι, γιατί το δασκαλιλίκι γίνεται μετά από ένα σημείο τρόπος ζωής).
Σε όλο αυτό βοήθησε και ο κ. Γιώργος (Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του 6ου ΠΕΚΕΣ), που έτυχε να είναι παρών στο σχολείο εκείνη τη μέρα. Μετρούσαμε, ξαναμετρούσαμε... στο τέλος βάλαμε κουτουρού τα υλικά.
Όλοι βοήθησαν: άλλος έβαλε το αλεύρι στο μούστο, άλλος έκοψε κομματάκια τα καρύδια, άλλος ανακάτευε να μη σβωλιάσει το γλυκό, άλλος έβαλε κανέλα στα πιάτα, άλλος έπλυνε τα τσουμπλέκια και ... όλοι δοκίμασαν.
Περιμέναμε να έχει σβώλους και να μην τρώγεται. Αν αναρωτιέστε αν ήταν νόστιμο, για μας ήταν πεντανόστιμο γιατί βάλαμε κόπο και διασκεδάσαμε παίζοντας τους ζαχαροπλάστες. Η εκπαιδευτική διαδικασία όμως δεν τελείωσε εδώ. Μπαίνοντας στην τάξη οι μαθητές της ανώτερης και μέσης βαθμίδας κλήθηκαν να περιγράψουν τι έκαναν στην κουζίνα (άσκηση μνήμης, προφορικού λόγου...). Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να κάνει αναφορά σε ένα προσωπικό βίωμα και μάλιστα πολυαισθητηριακό. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ: "Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω" (Κομφούκιος). Ο Ανδρέας με τη βοήθειά μας έγραψε αυτό που είπε: " Η μουσταλευριά που φτιάξαμε σήμερα ήταν πολύ νόστιμη."
Ελπίζουμε η κληματαριά μας να είναι γεμάτη και του χρόνου όπως ήταν φέτος και να μας δώσει έμπνευση για καινούριες εκπαιδευτικές δράσεις.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Αγωγής Υγείας