Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020: Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας "Αγαπώ τον εαυτό μου-τρέφομαι υγιεινά" συνεχίζουμε το αφιέρωμα στην ελιά με την παρασκευή λιόψωμου, ενός πολύ υγιεινού και νόστιμου άρτου. Στις 23 Νοεμβρίου ψάξαμε με τους μαθητές και βρήκαμε τη συνταγή στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/eliopswmo.
Έτσι στις 24 του μηνός έχουμε έτοιμα όλα τα απαραίτητα υλικά.
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. νερό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. φέτα
- 100 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες
Μαθητές της ανώτερης βαθμίδας, διαβάζουν τη συνταγή. Διακρίνουν τα υλικά και μετρούν τις ποσότητες που είναι απαραίτητες για τη συνταγή.
Οι μαθητές της μέσης και κατώτερης βαθμίδας ανακατεύουν, ζυμώνουν, πλάθουν με τη βοήθεια του προσωπικού.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε τις ελιές. Ανακατεύουμε τις ελιές με τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις φουσκώσει, κάθε μαθητής πλάθει το δικό του λιόψωμο.
Τα βάζουμε στο φούρνο και σε λίγο το σχολείο μυρίζει … ψημένο ελαιόψωμο, δίνοντας αίσθηση σπιτιού, ζεστασιά, οικογένειας.
Μόλις ολοκληρώνεται το ψήσιμο, περιμένουμε με ανυπομονησία να κρυώσουν… Νοστιμότατα!!!
Ευχαριστούμε τη νοσηλεύτριά μας, κυρία Γεωργία, που ως υπεύθυνη του προγράμματος, είχε την ιδέα της παρασκευής του.