Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Μαγειρικής φτιάχνουμε τυροπιτάκια για το δεκατιανό μας. Η συνταγή είναι πολύ απλή, οικονομική και υγιεινή. Οι μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας διαβάζουν τη συνταγή και εντοπίζουν τα απαραίτητα υλικά στο ψυγείο του σχολείου. Υπολογίζουν την απαιτούμενη για κάθε υλικό ποσότητα.
Υλικά για ένα ταψί (περίπου 40 κομμάτια)
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες 10% λιπαρά
- 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι φέτα βαρελίσια.
Σημείωση: Το κεσεδάκι είναι χωρητικότητας 250 γραμμαρίων.
Κάποιοι μαθητές κόβουν την πιπεριά και το τυρί σε μικρά κομμάτια.
Οι μαθητές της Κατώτερης βαθμίδας σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουν το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
Ανακατεύουν τα υλικά.
Σχηματίζουν μια ζυμαρένια μπάλα και τη χωρίζουν σε πέντε <5> μικρότερες μπάλες. Με τον πλάστη ανοίγουν φύλλο και το κόβουν σε οκτώ με επτά <8> μικρότερα κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι φύλλου, βάζουν μια κουταλιά τυρί φέτα και λίγη πιπεριά. Το τυλίγουν και το τυροπιτάκι μας είναι έτοιμο.
Λαδώνουν και αλευρώνουν μια λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούν τα τυροπιτάκια σε σειρά.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C, για 30 με 35 λεπτά.
Η μυρωδιά γλιστράει από το φουρνό στην κουζίνα και μπαίνει στις τάξεις. Κανείς δεν είναι συγκεντρωμένος στο μάθημα. Ο νους μας είναι στο φούρνο και σιγά-σιγά όλοι μαζευόμαστε στην κουζίνα και περιμένουμε. Κάνουμε υπομονή μέχρι να ψηθούν και να κρυώσουν τα τυροπιτάκια . Αλλά αξίζει τον κόπο. Νοστιμότατα!!! Κερνάμε και όσους μας επισκέπτονται από το συστεγαζόμενο σχολείο για να μας ευχηθούν για τη γιορτή των Ταξιαρχών. Είναι μια πολύ νόστιμη μέρα.