O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Μετά την κατασκευή κούκλας και τη χρησιμοποίησή της στην έκφραση συναισθημάτων (κουκλο... φτιάχνουμε, κουκλο... παίζουμε),  σκεφτήκαμε να συμμετέχουμε σε ένα διαγωνισμό του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», με τίτλο "Κουκλοπαίζουμε".

Η ψυχολόγος του σχολείου, κα Ευαγγελάτου Ρέα δούλεψε με τους μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας σε ομαδική συζήτηση τα συναισθήματα, ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με το ΠΑΠΕΑ (Συναισθηματική Οργάνωση) και είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπημένη ανάπτυξη των μαθητών. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα έξι βασικά συναισθήματα, τη χαρά, τη λύπη, το θυμό, το φόβο, την έκπληξη και την αηδία. Οι μαθητές ήταν ήδη αρκετά εξοικειωμένοι με αυτά, από εργαστήρια που είχαν γίνει όλη την προηγούμενη χρονιά αλλά και από προγράμματα που είχαν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς δώσαμε πολλά παραδείγματα για πιθανά ερεθίσματα που προκαλούν κάθε συναίσθημα, για παράδειγμα «χαίρομαι όταν παίζω με τους φίλους μου», «θυμώνω όταν κάποιος με προσβάλλει»... Επίσης δώσαμε πολλά παραδείγματα για τις δικές μας εκδηλώσεις και εκφράσεις και τη δική μας συμπεριφορά ως απάντηση σε κάθε συναίσθημα, για παράδειγμα «όταν χαίρομαι με το γκολ της ομάδας μου, φωνάζω δυνατά», «όταν λυπάμαι, κλαίω». Πολλά από αυτά που συζητήσαμε αξιοποιήθηκαν στο κουκλοθέατρο, όπου οι μαθητές κλήθηκαν αρχικά να δείξουν με τη στάση του σώματος της κούκλας τα συναισθήματα που βίωνε. Προκειμένου να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, σσυζητήσαμε με τα παιδιά διάφορα σενάρια. Οι μαθητές της ανώτερης βαθμίδας, παιδιά 12 - 15 ετών, έκαναν συχνά αναφορά σε ερωτικές σχέσεις και τελικά καταλήξαμε  το σενάριο να διαπραγματεύεται τη δημιουργία σχέσης με το αντίθετο φύλο και πιο συγκεκριμένα τη συνάντηση δύο νέων ανθρώπων που γνωρίζονται, γίνονται φίλοι, ερωτεύονται, μαλώνουν από κάποια παρεξήγηση, επανασυνδέονται ....... Για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν όλα τα μέλη του προσωπικού του σχολείου (ψυχολόγος, σχολική νοσηλεύτρια, μουσικός, ειδική βοηθός, εκπαιδευτικοί τάξεων)

Στην ιστορία που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια του προσωπικού, υπάρχουν δύο άτομα, ο Δημήτρης και η Νάντια. Η επιλογή των ονομάτων έγινε από τους μαθητές, εμπνεόμενοι από τους δασκάλους τους. Το σενάριο είναι το ακόλουθο: ο Δημήτρης πηγαίνει βόλτα στο πάρκο και συναντάει τη Νάντια. Αρχικά την κοιτάζει και στη συνέχεια πλησιάζει διστακτικά να την γνωρίσει. Το κορίτσι, ντρέπεται και νιώθει αμηχανία. Μετά από λίγο συστήνονται και αρχίζουν να μιλούν. Στη συνέχεια νιώθουν οικειότητα και πηγαίνουν μαζί βόλτα. Κάποια στιγμή, εξαιτίας κάποιας παρεξήγησης, η Νάντια θυμωμένη με το Δημήτρη. Τσακώνονται. Εκείνος καταλαβαίνει το λάθος του και προσπαθεί να της ζητήσει συγγνώμη. Εκείνη είναι πολύ στεναχωρημένη. Τελικά τον συγχωρεί. Στο τέλος της ιστορίας βλέπουμε το αγόρι να δίνει ένα δώρο στο κορίτσι. Εκείνη χαίρεται πολύ και ξεκινούν να χορεύουν αγαπημένοι. Απολαύστε το βίντεο που ακολουθεί...

 

Μέσα από την δράση αυτή προσέγγισαν με παιχνιώδη τρόπο τα συναισθήματα και τους τρόπους έκφρασής τους. Για τους μαθητές της ανώτερης βαθμίδες, κάποιοι αποφοιτούν φέτος (15 ετών), είναι πολύ σημαντική η προσέγγιση των διαπροσωπικών σχέσεων και οι σχέσεις των δύο φύλων. Ήταν ένα θέμα που το έθεταν συχνά σε σχολιασμό και συζήτηση. Το κουκλοθέατρο μας διευκόλυνε να θίξουμε ζητήματα που προβληματίζουν τα παιδιά αλλά δεν τα εκφράζουν λεκτικά. Στο βίντεο δεν ακούγονται λόγια. Ήταν ένας από τους όρους του διαγωνισμού. Όσα όμως ακούσαμε, στη διάρκεια που έπαιζαν με τις κούκλες ήταν εξαιρετικά. Κάθε παιδί έβγαζε τις εμπειρίες που είχε από τις διαπροσωπικές σχέσεις των γονέων και από την αντίληψη που έχει το ίδιο για τον έρωτα. Πραγματικά διασκεδάσαμε μικροί και μεγάλοι καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μουσικός του σχολείου κα Μαρία-Νίνα Μπουντά, διάλεξε τη μουσική και έφτιαξε το βίντεο. Όταν οι μαθητές είδαν το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάστηκαν.

Το στείλαμε στο διαγωνισμό. Παραθέτω το μήνυμα που λάβαμε από την καλλιτεχνική υπεύθυνη του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», κα Εμμανουέλα Καποκάκη

"Με βουρκωμένα μάτια από συγκίνηση σας ευχαριστώ!!!!
Είναι πολύ καλό!
Συγχαρητήρια στα παιδιά και σε εσάς. Τέτοια βίντεο μας κάνουν περήφανους και επιβεβαιώνουν την αξία και την αναγκαιότητα του Κουκλοπαίζουμε!
Θα χαρούμε να σας κάνουμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τα παιδιά να τα γνωρίσουμε και να τα συγχαρούμε, το δικαιούστε, είναι προσφορά της Περιφέρειας Αττικής. Μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε για να κανονίσουμε ημερομηνία.
Εμμανουέλα Καποκάκη
Καλλιτεχνική υπεύθυνη
Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας
"Πράσσειν Άλογα""
 
Θα χάναμε τέτοια ευκαιρία; Με τίποτα. Κλείσαμε λοιπόν το ραντεβού για την Πέμπτη 17/06/2021 στις 11 π.μ.. Επειδή πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικές εμπειρίες καλλιεργούν την ψυχή και το πνεύμα, φροντίζουμε να τις παρέχουμε άφθονες στους μαθητές μας.
Όσο για το διαγωνισμό, δεν πάμε για το βραβείο. Για μας μετράει η συμμετοχή.. Οι προσδοκίες που έχουμε εμείς από τα παιδιά, καθορίζουν και τις προσδοκίες που έχουν τα ίδια από τους εαυτούς τους.
Ευχαριστούμε τη σχολική νοσηλεύτρια, κα Γεωργία Ιωακείμ, που παρακολούθησε το σεμινάριο "Κουκλοπαίζουμε..." και έριξε την ιδέα της συμμετοχής στο διαγωνισμό. Μας έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε προς τα έξω τo έργο που κάνουμε, που είναι κατάθεση ψυχής.