O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Στις 3 Νοεμβρίου, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών την παράσταση «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Ιρλανδού συγγραφέαOscar Wilde (Όσκαρ Ουάιλντ), ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά «παραμύθια» του συγγραφέα. Το παραμύθι εξυμνεί τη δύναμη του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, την αληθινή αγάπη και την πραγματική φιλία, αξίες και έννοιες που πλέκονται με τα φτερά του αναγνώστη  και τον οδηγούν σ' ένα ταξίδι με προορισμό τον ίδιο του τον εαυτό.


DSC04024aDSC04028a

DSC04021aDSC04022a

Το παραμύθι, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών, σκηνοθετείται με φαντασία και τρυφερότητα, από τον Άρη Τρουπάκη και το έργο ανεβαίνει από έναν έξοχο θίασο ηθοποιών.

Η υπόθεση του έργου:

Ψηλά πάνω από την πόλη, σε μια πελώρια κολώνα, ορθωνόταν το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα. Ήταν διακοσμημένος ολόκληρος με λεπτά φύλλα ατόφιου χρυσού, τα μάτια του ήταν δύο αστραφτερά ζαφείρια, ένα σμαράγδι στόλιζε το στέμμα του κι ένα μεγάλο πορφυρό ρουμπίνι έλαμπε στη λαβή του ξίφους του?

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας έχει ζήσει πίσω από τον φράχτη ενός παλατιού, δίχως έγνοιες και σκοτούρες (στο SansSoucis), πάντα ξέγνοιαστος και χαμογελαστός. Όταν θα φύγει από τη ζωή, ένα χρυσό άγαλμα στήνεται σε μία πλατεία της πόλης προς τιμή του. Παρατηρώντας τον κόσμο από ψηλά μέσα από το άγαλμά του, ο Πρίγκιπας ανακαλύπτει μιαν άλλη πλευρά της καθημερινότητας: την φτώχια, την ασχήμια, τη διαφθορά και την υποκρισία. Και ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας δακρύζει κάθε βράδυ για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω του. Ώσπου, ένα μικρό χελιδόνι, κουρνιάζει στα πόδια του. Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας θα βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μαζί θα βοηθήσουν τους ανθρώπους με κάθε δυνατό τρόπο σε μια υπέροχη ιστορία ανιδιοτέλειας, φιλίας και αγάπης.

DSC04032a DSC04037a

Εμείς οι μεγάλοι το παραμύθι το είχαμε διαβάσει, το ξέραμε καλά, όμως ήταν σα να το πρωτογνωρίζαμε. Τόσο έντονο ήταν το συναίσθημα που μας δημιούργησε η παράσταση.

Η αναπαράσταση μιας κοινωνίας μέσα από τη σύνθεση των αντιθέτων, έκανε το έργο εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό. Από τη μια ο υλιστικός πολιτισμός, η ατομικιστική προσέγγιση της ζωής, η έξαρση εγωκεντρικών συμπεριφορών και από την άλλη η ανθρωπιστική συνείδηση, το εφήμερο των υλικών αγαθών, η φιλία, η αυταπάρνηση και η ανάγκη της προσφοράς και της αλληλεγγύης.   Μέσα από όλο το έργο προβάλλεται και τονίζεται ο σεβασμός στην αξία της ανθρώπινης ζωής, η καταξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσω της προσφοράς. Μέσα από την απλότητα της προσφοράς συνειδητοποιείται και η αξία της ανθρώπινης ευτυχίας.

Η λιτότητα του σκηνικού βοηθάει τα παιδιά να εστιάσουν την προσοχή τους στους ρόλους των ηθοποιών, στη μουσική και στο σενάριο του έργου.

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι ένα έργο που καλλιεργεί στα παιδιά την ευαισθησία, το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς.  Ταυτιζόμενα με τον κεντρικό ήρωα του έργου, τον ευτυχισμένο πρίγκιπα, αλλά και με το χελιδόνι, βλέπουν πώς λειτουργεί η ανθρώπινη κοινωνία, συμπονούν αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη, αγανακτούν με το σκληρό εργοδότη, θυμώνουν με την αδικία, λυπούνται με τον ανθρώπινο πόνο, βιώνουν όλη την κλίμακα των συναισθημάτων με ένταση και μπαίνουν στη διαδικασία να εκφραστούν χρησιμοποιώντας διάφορες εκφράσεις του συναισθήματός τους, από το γέλιο μέχρι το δάκρυ. Η παράσταση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εξαιρετικής παράστασης, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, δημιουργία ανθρώπων με μεράκι και ταλέντο.

Το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται σε όλους μας και όχι μόνο σε παιδιά. Άλλωστε αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός καλού έργου: το απολαμβάνουν όλοι. Λειτουργεί παιδευτικά γιατί καλλιεργεί τρόπους συμπεριφοράς και αξίες, αναπτύσσει την καλαισθησία και τη δημιουργικότητα. Το ψυχοσυναισθηματικό όφελος των μαθητών μας πολύ μεγάλο.

«Ευτυχία είναι να μοιράζεσαι.» Ευτυχία είναι να πλάθεις με τον τρόπο σου την ευτυχία των άλλων, ακόμα κι αν αυτό κοστίζει πολύ, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη θυσία της ίδιας σου της ζωής.

Είναι ένα έργο που θα το αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικά συνδέοντάς το με το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων: «Αισθάνομαι - Συναισθάνομαι - Γνωρίζω τον εαυτό μου» αλλά και με ένα βασικό τομέα  του αναλυτικού μας προγράμματος (ΠΑΠΕΑ), αυτόν της Συναισθηματικής Οργάνωσης.

 Διασκεδάζοντας, καθισμένοι αναπαυτικά στο κάθισμά μας συνειδητοποιήσαμε ότι η ουσία της ζωής και η ευτυχία βρίσκεται μακριά από τις βιτρίνες της κοινωνίας, μακριά από την τυπολατρεία και την επίδειξη και ότι την ουσία τη βλέπεις με την καρδιά.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Λιβαθινό, την κα Δήμα και όλους όσους συνέβαλαν  στο να παρακολουθήσουμε αυτή την παράσταση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλο το επιτελείο των εξαιρετικών ηθοποιών που αφιέρωσαν χρόνο και ζωγράφισαν για τους μαθητές μας ένα έργο με κομμάτια ανάμνησης του «Ευτυχισμένου Πρίγκιπα». Βλέποντάς τη ζωγραφιά, κάναμε, την επόμενη μέρα μια αναδρομή στο έργο και ανακαλέσαμε στη μνήμη μας πολλά κομμάτια της παράστασης. Θα τη βάλουμε σε κάδρο στον τοίχο του σχολείου μας και θα τους θυμόμαστε με πολλή αγάπη όπως και τον ευτυχισμένο πρίγκιπα και το χελιδόνι...

DSC04039a 

Οι μαθητές μας ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους από την παράσταση. Παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα έργα τους? Ένας μαθητής επηρεάστηκε πολύ από τη ζωγραφιά που λάβαμε. Ένας άλλος αφήνει μέσα από το έργο του να φανεί ότι ηθοποιός σημαίνει φως. Άλλοι εστιάζουν στο κομμάτι του έργου που τους εντυπωσίασε περισσότερο, αποτυπώνοντας μόνο μια πεταλούδα ή ένα χελιδόνι ? Κάποιοι δεν μπορούν να ζωγραφίσουν αλλά από τα μάτια τους καταλαβαίνουμε ότι πέρασαν υπέροχα?

DSC04040a DSC04041a DSC04042a

DSC04045aDSC04043a

DSC04044aDSC04046a

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση