O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Στις 8 Φεβρουαρίου 2018, (έπεσε και Τσικνοπέμπτη) μια ηλιόλουστη μέρα, από κείνες που δε θέλεις να μπεις να μπεις στην τάξη γιατί ο ήλιος σε προκαλεί να τον απολαύσεις, είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να παρακολουθήσουμε τη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) "Καρυοθραύστης" του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών.

Ξεκινήσαμε νωρίς και έτσι είχαμε το χρόνο να περιηγηθούμε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Ήταν μια ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, μια όαση... Καλαίσθητες αλέες οδηγούν στο εσωτερικό του πάρκου όπου δέντρα και φυτά δημιουργούν εναλλαγές φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Πλούσια χλωρίδα, ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια, παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτοί χώροι κάνουν τον χώρο ιδανικό για παιδιά. Η κορυφή του λόφου προσφέρει πανοραμική θέα της θάλασσας στα δυτικά, της Ακρόπολης στα ανατολικά, καθώς και του συνολικού πάρκου.

Με κάποιους μαθητές περπατήσαμε περιμετρικά του Κέντρου, στην παρακείμενη Εσπλανάδα, με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες και θαυμάσαμε τη γυάλινη όψη του κτιρίου που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και την ΕΛΣ.. Περπατήσαμε πλάι στο υδάτινο κανάλι και παρατηρήσαμε τα πλατάνια.

00a00aa01a

Αφού απολαύσαμε το «θέαμα» που μας πρόσφερε το φυσικό τοπίο του Κέντρου, έφτασε η στιγμή να περάσουμε μέσα στο χώρο του γυάλινου κτιρίου και να αφεθούμε στη μαγεία της μουσικής του Τσαϊκόφσκι. Η Λυρική Σκηνή, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με κορυφαία ακουστική, τεχνολογικές δυνατότητες, ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών, υψηλή αισθητική και καλαισθησία σε όλους της τους χώρους, εντυπωσίασε τους μαθητές μας. Από τη στιγμή που μπήκαμε στο χώρο της Λυρικής όλο το προσωπικό ήταν ευγενέστατο και πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει.

Μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα και φυτά, μονοπάτια, προηγμένες παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κάνουν τον χώρο ιδανικό για παιδιά, αλλά και για όλους τους πολίτες, που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και πολλά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους του πάρκου. Πηγή: www.lifo.gr
Μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα και φυτά, μονοπάτια, προηγμένες παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κάνουν τον χώρο ιδανικό για παιδιά Πηγή: www.lifo.gr
Μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα και φυτά, μονοπάτια, προηγμένες παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κάνουν τον χώρο ιδανικό για παιδιά Πηγή: www.lifo.gr

1005a05

03

Η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι, καθώς και ο πλούτος των σκηνικών και των κουστουμιών μας καθήλωσε και μας συγκίνησε. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κριστόφ Κρέμερ. Τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα και σίγουρα τα παιδιά, κάποιες σκηνές δεν μπορούν να τις κατανοήσουν αν δεν ξέρουν το έργο. Οι μαθητές μας το έργο το γνώριζαν καλά, καθότι το είχαμε επιλέξει για τη χριστουγεννιάτικη παράσταση του σχολείου μας και είχαμε δουλέψει για αρκετό διάστημα πάνω σε αυτό (Χριστουγεννιάτικη παράσταση).

10aaaaaa10a10aa10aaaa10aaa

Στη διάρκεια της παράστασης όλα τα παιδιά επέδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά. Δεν έδωσαν αφορμή σε κανέναν για παρατήρηση. Μπράβο τους.

Την επόμενη μέρα 9 Φεβρουαρίου, οι μαθητές ζωγράφισαν κάτι που τους εντυπωσίασε από την παράσταση.

DSC02013aDSC02014aDSC02016aDSC02017aDSC02018aDSC02012a

Ευχαριστούμε την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και όλους όσους συνέβαλαν στο να παρακολουθήσουμε αυτή την παράσταση.