O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

27 Ιανουαρίου 2020: σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψυχαγωγική επίσκεψη για τη νέα χρονιά. Στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ (Πειραιώς 115) παρακολουθήσαμε την παράσταση "Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα" της Κάρμεν Ρουγγέρη.

DSC00790aDSC00792aDSC00794aDSC00789a

Κάθε όμορφη θεατρική παράταση είναι ένα ταξίδι σκέψεων και συναισθημάτων. «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» μας ταξιδεύει νοερά στη μακρινή Ρωσία, στη χώρα των τσάρων.

Με τα παιδιά είχαμε διαβάσει την υπόθεση και πριν την παράσταση είχαμε εξηγήσει κάποιες λέξεις (απογραφή, προξενήτρα, τσάρος, τσαρίνα κ.ά). Αυτό βοήθησε να παρακολουθήσουν την παράσταση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να είναι προϊδεασμένα για την πλοκή και την εξέλιξη του έργου.

Tα σκηνικά και τα κουστούμια είναι εντυπωσιακά. Τα στοιχεία της ρωσικής παράδοσης και του πολιτισμού αναδύονται σε κάθε σκηνή του έργου. Παλάτια με τους χαρακτηριστικούς «κρεμμυδόσχημους» πυργίσκους κυριαρχούν στη σκηνογραφία. Ο τσάρος, η τσαρίνα, υπασπιστές, συμβουλάτορες, υπηρέτες… όλος ο μαγικός κόσμος του παλατιού, με κοκόσνικ, βάλενκι, ουσάνκες, χρυσοκέντητα καφτάνια και υπέροχα χρωματιστά μαντήλια δημιουργούν μια φαντασμαγορία χρωμάτων που σαγηνεύει το θεατή. Ιππόκαμποι, αστερίες, θαλάσσιες ανεμώνες, τσούχτρες, μέδουσες αποκτούν ανθρώπινη λαλιά και ανθρώπινα αισθήματα και με τα λευκά και θαλασσί κουστούμια τους μετατρέπουν τη σκηνή σε βυθό θάλασσας.

DSC00801aDSC00807aDSC00808a

Οι ήρωες του παραμυθιού κινούνται, χορεύουν, αστειεύονται, προβληματίζονται, υποφέρουν, λυτρώνονται στους ρυθμούς και τις μελωδίες τεσσάρων γνωστών ρώσων συνθετών (Α.ΜποροντίνΜ. ΜουσόργκσκιΠ. ΤσαϊκόφσκιΝ. Ρίμσκι-Κόρσακοφ), (που έδρασαν στο πλαίσιο της εθνικής ρωσικής μουσικής σχολής του 19ου αιώνα).

Η υπόθεση βασίζεται σε ένα ρωσικό παραμύθι. Η ιστορία ξεκινά με μια απογραφή αλλά ο μίτος της πλοκής αρχίζει με το πέταμα ενός μήλου, στα νερά ενός πηγαδιού (λίμνης). Το βασίλειο των ανθρώπων και αυτό των νερών και των θαλάσσιων όντων μπερδεύονται, συγκρούονται, και τελικά σμίγουν αρμονικά. Την υπόθεση θα τη βρείτε σε πολλές ιστοσελίδες. Δε θα σας την αποκαλύψουμε εμείς.

Από παιδαγωγική άποψη πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο που το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Αξίες και μηνύματα ήθους περνούν σε όλη την πλοκή και την εξέλιξη του έργου χωρίς το έργο να γίνεται ηθικοδιδακτικό. Ταυτιζόμενοι με τους ήρωες συνειδητοποιούμε πόσο λάθος είναι να πετάς τα σκουπίδια σου οπουδήποτε, να είσαι απαιτητικός και αγενής, να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου, να δίνεις σημασία μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, να είσαι ωραιοπαθής, να μην κρατάς τις υποσχέσεις που δίνεις, να φορτώνεις σε άλλους τις δικές σου ευθύνες, να είσαι τεμπέλης και να θέλεις να σε υπηρετούν… Πόσο όμορφο είναι να αγωνίζεσαι για το δίκαιο, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί ατομικές  θυσίες, να σέβεσαι τους άλλους και να μιλάς ευγενικά, να ανατρέφεις το παιδί σου με κανόνες και όρια και να μην του κάνεις όλα τα χατίρια, να μη λες ψέματα, να ερωτεύεσαι ακολουθώντας την καρδιά και όχι το συμφέρον, να βοηθάς από αγάπη, να συμπάσχεις και να συμπονάς…. Πίσω από την απλοϊκή ιστορία, μέσα στους συμβολισμούς, κρύβει αλήθειες ζωής. Είναι τόσα πολλά τα μηνύματα που μπορεί να πάρει ένα παιδί από το έργο, που θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να τα αναλύσουμε.

Βασίλεια της στεριάς και της θάλασσας, ζωντανεύουν και μας νουθετούν. Τελικά βγαίνοντας από το θέατρο, ίσως είμαστε λίγο καλύτεροι ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Στο τέλος της παράστασης συναντήσαμε τη σκηνοθέτη - κειμενογράφο του έργου κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη. Μας πλησίασε και μίλησε με τους μαθητές μας.

TELIKH1a

Η συμπεριφορά των παιδιών μας ήταν εξαιρετική. Έχουν μάθει πως να συμπεριφέρονται στο θέατρο. Σέβονται το χώρο και τους υπόλοιπους θεατές. Νιώθουμε, ως προσωπικό του σχολείου, ότι έχουμε βάλει κι εμείς ένα λιθαράκι σε αυτό.

Ευχαριστούμε:

-όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαιτέρως την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη,

-τον κ. Μιχάλη, τον οδηγό του σχολικού μας και

-το Γ.Ε.Ν. για την προσφορά του οχήματος.

Την επόμενη μέρα στο σχολείο συζητήσαμε με τους μαθητές την παράσταση. Θυμόντουσαν πάρα πολλές λεπτομέρειες και προσπάθησαν να τις αποτυπώσουν ζωγραφικά.

DSC00814

Ο τσάρος Γιεριμέι με την μακριά γενειάδα

DSC00815

Ο τσάρος Γιεριμέι με την τσαρίνα Λαρίσα και το μωρό ανάμεσά τους.

DSC00816

Αυτό μέσα στο μπλε τετράγωνο είναι ο τσάρος ρίχνει το μήλο στο νερό του πηγαδιού. Ψηλά πάνω είναι ο τσάρος που ψαρεύει στη λίμνη.

DSC00818

Ο γιος του ψαρά, ντυμένος με χρυσά ρούχα παίρνει το άλογο και τρέχει μες στο θέατρο.

DSC00819

Οι δύο κόρες του βασιλιά της θάλασσας (μέδουσες) με την κούκλα που είναι μαγική.