Είχαμε καιρό να ασχοληθούμε με τη ζαχαροπλαστική? και είχαμε επιθυμήσει λίγο γλυκό. Η κα Αργυρώ είχε φέρει όλα τα υλικά και τα σύνεργα της ζαχαροπλαστικής και τα είχαμε στο σχολείο εδώ και δύο μέρες. Ήταν καιρός για? «γλυκιά βιωματική μάθηση». Η διαδικασία της παρασκευής του γλυκού ήταν, όπως πάντα, πλήρως ενταγμένη στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Το γλυκό που επιλέξαμε να φτιάξουμε είναι απλό και ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά: κέικ σοκολάτας.
Διαβάζουμε τη συνταγή, διακρίνουμε όλα τα υλικά, διαχωρίζουμε υγρά από στερεά, μαθαίνουμε μονάδες μέτρησης των υλικών (κιλά, γραμμάρια, λίτρα, ml), ζυγίζουμε με διαφορετικά μέσα υπολογισμού του βάρους (ζυγαριά, δοχείο με σημειωμένα ml).
Ανακατεύουμε υλικά, ? διδακτικά αντικείμενα: γλώσσα, μαθηματικά, φυσική?.. και τομείς του ΠΑΠΕΑ (αναλυτικού μας προγράμματος).
Έτσι για παράδειγμα ασκούμε:
- γλωσσικές ικανότητες: διαβάζουμε τη συνταγή (ανάγνωση),φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις (γραμματική) (με αφορμή το καλαμποκέλαιο, φτιάχνουμε τις λέξεις ελαιόλαδο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο?), μαθαίνουμε καινούργιες λέξεις (συνταγή, συστατικά, σόδα..),
- μαθηματικές έννοιες: αριθμούς, ποσότητα, μονάδες μέτρησης?
- έννοιες φυσικής (και? ομαδοποίηση): στερεά, υγρά? πώς φουσκώνει το κέικ..
- τομείς αυτοεξυπηρέτησης: κανόνες υγιεινής για Παρασκευή γλυκού (πλύσιμο σκευών, πλύσιμο χεριών), ανακάτεμα υλικών με χρήση κατάλληλων εργαλείων, χρήση μαγειρικών σκευών, χρήση ζυγαριάς, καθαρισμός τραπεζιών, πλύσιμο σκευών, χρήση φούρνου.
- αισθητηριακές ικανότητες: πιάσαμε τα υλικά (αφή), παρατηρήσαμε τα χρώματα και τι παράγει η ανάμειξη διαφορετικών υλικών (όραση), δοκιμάσαμε το μείγμα πριν το ψήσιμο και το τελικό προϊόν μετά το ψήσιμο και αντιληφθήκαμε τη διαφορά (γεύση), μυρίσαμε τα υλικά και αντιληφθήκαμε πώς μύριζε η κουζίνα στη διάρκεια του ψησίματος (όσφρηση).
Η διαδικασία του γλυκού δεν τελείωσε στην κουζίνα αλλά συνεχίστηκε και στην τάξη, το δεύτερο διδακτικό δίωρο.
Και για όσους ενδιαφέρονται να φτιάξουν το γλυκό παραθέτουμε τα υλικά και τη συνταγή.
Υλικά:
Στερεά
-280 γραμμάρια αλεύρι,
-300 γραμμάρια ζάχαρη,
-100 γραμμάρια κακάο,
-1 βανίλια,
-2 αυγά,
-11/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder,
-11/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα,
Υγρά
-250 ml γάλα,
-250 ml νερό,
-250 ml καλαμποκέλαιο.
Βάζουμε όλα τα υγρά μαζί και όλα τα στερεά μαζί και τα ανακατεύουμε ξεχωριστά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και ρίχνουμε το τελικό μείγμα στη φόρμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε το κέικ για 40΄.
Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη! Το δικό μας κέικ είναι νοστιμότατο. Δυστυχώς δεν πρόκειται να περισσέψει για να σας κεράσουμε.