O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

AFISA

Τολμηρή η απόφαση να συμμετέχουμε στη 2η πλατφόρμα θεατρικής μαθητικής δημιουργίας δημοτικών σχολείων «re-start  ή  το θέατρο αλλιώς»  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το θεατρικό δρώμενο  "Ο Γάμος του Κάβουρα" και  αυτό, όχι μόνο γιατί απαιτεί πολλή δουλειά στο επίπεδο της θεατρικής παρουσίασης, αλλά και γιατί οι δυσκολίες μιας μετακίνησης των μαθητών ημέρα Σάββατο, που το πρόγραμμά τους είναι προκαθορισμένο, απαιτεί προσαρμογή τους σε μια νέα κατάσταση και τροποποίηση του προγράμματος των γονέων.

Σύμφωνα με το υπ'αριθμό πρωτ. Π.Ε.      1532/17-02-2016 έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, δια της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων, και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝ του Δήμου Πειραιά, αποφάσισε να πραγματοποιήσει διήμερο παρουσίασης   θεατρικών μαθητικών  δημιουργιών των  Δημοτικών       Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Πειραιά. Το θεατρικό διήμερο ορίστηκε για το Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στόχος είναι "να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά, μέσα από μια συμμετοχική γιορτή για τη δημιουργία, την έκφραση και την επικοινωνία, να          βιώσουν τη χαρά της  ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, να εισπράξουν την   καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από την  εμπειρία της θεατρικής πράξης αλλά και να γνωρίσουν  τον ίδιο το χώρο του Δημοτικού Θεάτρου."

Η συμμετοχή μας σε κάτι τέτοιο απαιτεί τόλμη και... πολλή δουλειά που δε φαίνεται. Κάθε χρόνο, στα πλαίσια της γιορτής λήξης ετοιμάζαμε ένα θεατρικό και το παρουσιάζαμε στο χώρο του σχολείου. Φέτος μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη σκηνή ενός από τα ωραιότερα θέατρα της χώρας μας.

Με το που λάβαμε το έγγραφο, κρίναμε ότι δεν έπρεπε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία γιατί θα ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας. Δε στοχεύουμε σε κάτι θεαματικό. Στόχος μας είναι απλά η συμμετοχή, το βίωμα, η εμπειρίαΗ παρουσία μας θα είναι πιο σύντομη από τις παρουσιάσεις όλων των άλλων σχολείων, ένα δεκάλεπτο (12:20 έως 12:30 στις 28 Μαΐου) που για κάποιους μαθητές θα είναι ... αιώνας. Γνωρίζουμε ότι η διαχείριση πολλών  οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση και το γεγονός ότι θα πάμε για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο θέατρο, το αχανές του χώρου δημιουργεί μια πρόσθετη δυσκολία στη διαχείριση της κατάστασης από τα παιδιά. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας: η προσπάθεια προσαρμογή τους στο άγνωστο, η αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον έξω από το χώρο του σχολείου, η διαχείριση νέων καταστάσεων και εμπειριών. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα δεν το γνωρίζουμε. Μάθαμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε στους μαθητές μας.

Η επιλογή του έργου δεν έγινε τυχαία. Θελήσαμε να το συνδέσουμε με τα δύο προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονεί φέτος το σχολείο μας «Παίζοντας με τον τροχό των ζώων» και «Μαθαίνω, τραγουδώ, ζωγραφίζω, αγαπώ και φροντίζω τα ζώα».

"Ο Γάμος του κάβουρα" είναι ένα παραδοσιακό, εύθυμο, ζωηρό τραγούδι, που το έκανε ιδιαίτερα γνωστό η Δόμνα Σαμίου, δουλεύοντάς το με παιδιά.  Αγαπήσαμε τη μουσική του και στις πρόβες περάσαμε πολύ όμορφα. Φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά τις μάσκες και όλα τα απαραίτητα σκεύη. Εμείς και οι σκηνοθέτες και οι σκηνογράφοι και οι ενδυματολόγοι και οι ...οργανοπαίκτες. Και κάθε ιδέα που είχε κάποιος την έλεγε, τη συζητούσαμε και κάποια στιγμή οι ιδέες έγιναν ένα πολύ-πολύ απλό δρώμενο... λίγα λεπτά στη μέση της θεατρικής σκηνής... Το αποτέλεσμα θα κριθεί στο χειροκρότημα. 

Ευχαριστούμε το Γραφείο της κας Αλεξοπούλου που θέλησε να μας εξυπηρετήσει Σάββατο, που το σχολείο είναι κλειστό καθώς και τον οδηγό του σχολικού μας, κ. Γιώργο, που δέχτηκε με όλη του την καρδιά να δουλέψει μέρα αργίας.

Ευχαριστούμε τη δ/νση Π.Ε. Πειραιάτην υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων κα Βάσω Αρβανιταντώνη και τον καλλιτεχνικό δ/ντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κ. Νίκο Διαμαντή για την ευκαιρία που μας έδωσαν και για τη συνεργασία που είχαμε σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας.

Ευχαριστούμε τους γονείς των μαθητών μας για τη συγκατάθεσή τους στη συμμετοχή αυτή και περισσόερο από όλους ευχαριστούμε τους μαθητές μας  για την προσπάθεια που έκαναν.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

01α

01β