O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αρέσουν πολύ τα παραμύθια. Είναι όμως ακόμα πιο εντυπωσιακό, να βλέπεις παραμύθια να ζωντανεύουν στη σκηνή ενός θεάτρου. Την 1η Φεβρουαρίου 2019, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα εξαιρετικό θέαμα, «Το βαλς με τα παραμύθια», σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ.

DSC04129aDSC04130aDSC04131a

Έξι παραμύθια συνοδευόμενα από τη μουσική του Γιόχαν Στράους, του «Βασιλιά του Βαλς», ταξίδεψαν τους μαθητές μας στον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου. Εκεί που όλα είναι δυνατά, πιθανά, πέρα από λογικούς περιορισμούς και φυσικούς νόμους. Εκεί που τα πρόσωπα και οι καταστάσεις έχουν ακραίες διαστάσεις: όλα είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά, πολύ ωραία ή πολύ άσχημα και οι ήρωες πολύ καλοί ή πολύ κακοί, θεόρατοι ή μικροσκοπικοί. Εκεί που δεν υπάρχει ορισμένος τόπος και χρόνος και κινούνται όλα σε μια πλασματική ατμόσφαιρα. Τα ζώα μιλούν ανθρώπινα και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε βασιλόπουλα. Οι βασιλοπούλες παίρνουν το μάθημά τους και αλλάζουν συμπεριφορά. Οι τίμιοι, οι εργατικοί και ενάρετοι αμείβονται πλουσιοπάροχα.

DSC04140aDSC04142aDSC04150aDSC04153aDSC04159aDSC04180a

 

 

Τα εντυπωσιακά σκηνικά, δημιουργημένα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, τα υπέροχα, πολύχρωμα, καλαίσθητα κουστούμια και οι γοητευτικές μελωδίες του Γιόχαν Στράους μας καθήλωσαν και δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα. Η θεατρική απόδοση των παραμυθιών με τα φανταστικά, απίθανα, αδύνατα και υπερφυσικά τους στοιχεία μάς διασκέδασε και ταυτόχρονα μάς δίδαξε ηθικά και αισθητικά τονίζοντας την υπεροχή του καλού πάνω στο κακό, με βάση τη διαλεκτική φιλοσοφία των αντιθέσεων. Αξίες που δίνουν ποιότητα και νόημα στη ζωή μας και δημιουργούν έναν καλύτερο κόσμο, όπως η αγάπη, η αλληλοκατανόηση, η αλληλεγγύη, η ευγνωμοσύνη, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, η τιμιότητα, η συνέπεια, η φιλαλήθεια, η συνεργασία, η υπευθυνότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός της περιουσίας του άλλου αναδεικνύονται σε όλη τη διάρκεια του έργου και διδάσκουν, ψυχαγωγώντας ταυτόχρονα τους μαθητές. Οι μαθητές μας, άλλοι σε μικρότερο και άλλη σε μεγαλύτερο βαθμό ένιωσαν τα μηνύματα του έργου.

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, ζωγραφίσαμε ό,τι μας εντυπωσίασε από τη θεατρική παράσταση και αφηγηθήκαμε ξανά τα έξι παραμύθια.

Η κουκουβάγια μιλάει στον Πινγκ και την Πονγκ

DSC04312a

Η σκηνή με τα φώτα και το παλάτι

DSC04313a

Πήγαν να κλέψουν τη χρυσή χήνα και κόλλησαν

DSC04314a

Ο Στράους παίζει βιολί πάνω στη σκηνή

DSC04315a

Η βασιλοπούλα και ο βασιλιάς (από τη συζήτηση καταλάβαμε ότι εννοεί το βασιλιά Κοκκινοτρίχη)

DSC04318a

Οι μουσικοί της Βρέμης (ένας ελέφαντας, μια μαϊμού, μια καμηλοπάρδαλη)

DSC04320a

Δύο μικρότεροι μαθητές, ο Βαγγέλης και ο Θεολόγος, χρωμάτισαν τις ζωγραφιές που τους έφτιαξε ο δάσκαλός τους

DSC04316aDSC04317a

 

Η παράσταση για μας τους εκπαιδευτικούς έγινε αφορμή για περαιτέρω ενδοσχολική δράση. Θα αναζητήσουμε τα παραμύθια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Περάματος για να τα διαβάσουμε ακούγοντας μουσικά κομμάτια του Γιόχαν Στράους

Ευχαριστούμε:

-όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαιτέρως την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη, για την προσφορά της,

-το Θέατρο "Κιβωτός",

-τις ταξιθέτριες και τους ταξιθέτες για την ευγένειά τους. 

-τον κ. Νίκο, τον οδηγό του σχολικού μας και

-το Γ.Ε.Ν. για την προσφορά του οχήματος.