O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι όσο κι αν προσπαθείς να διορθώσεις κάτι, να το βελτιώσεις, τα περιθώρια παρέμβασης είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Και τότε αποφασίζεις ότι χρειάζονται πιο ριζικές παρεμβάσεις. Αυτό έγινε φέτος με το χώρο του Σχολείου μας. 

Επαληθεύσαμε τα λόγια του  Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Πριν 3 χρόνια αρχίσαμε κάνοντας αυτό που ήταν αναγκαίο, μετά αυτό που ήταν εφικτό και ξαφνικά βρεθήκαμε να κάνουμε το αδύνατο. Ίσως γιατί στο αδύνατο φτάνεις όταν, αγαπώντας αυτό που κάνεις, πείθεις  τους άλλους να σταθούν στο πλευρό σου και να σε βοηθήσουν. Και όταν πολλοί άνθρωποι μαζί στηρίζουν ένα σκοπό, είναι φυσικό να φτάνεις, σε αυτό που αρχικά φαινόταν αδύνατο.

Με τη μεσολάβηση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου "ΔΕΣΜΟΣ", ήρθαμε  σε επαφή με την  επιχείρηση Asset Ogilvy Public Relations, η οποία δραστηριοποιείται από το 1991 στο χώρο της επικοινωνίας και από το 2010 είναι η μεγαλύτερη εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.

Ακολούθησε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κα Αναστασίου Ελένη , ένα ραντεβού στο σχολείο με μια ομάδα τριών ατόμων για μελέτη του χώρου και καταγραφή αναγκών και σε ένα μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες. Το μόνο που ζητήθηκε ήταν έγκριση από μηχανικό του δήμου Περάματος, προκειμένου να προβούν στην κατασκευή καινούριας τουαλέτας. Ο Δήμος Περάματος ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες μας και οι εργασίες ξεκίνησαν στις 14 Ιουλίου 2015 από ένα συνεργείο οκτώ ατόμων της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΕΜΙΣ που δούλευαν για λογαριασμό της Asset Ogilvy Public Relations.

 

DSC00903a     

Από τις 14 Ιουλίου ως τις 5 Αυγούστου, τα μέλη του συνεργείου μάζεψαν έπιπλα, ξεκρέμασαν πίνακες, έβγαλαν μπρίζες, διακόπτες, καλοριφέρ, κατέβασαν κουρτίνες, έτριψαν και έβαψαν τοίχους, διόρθωσαν βλάβες και συμπλήρωσαν ελλείψεις και το κυριότερο γκρέμισαν τοίχους και έφτιαξαν καινούρια τουαλέτα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών μας . Επιτέλους φτιάχτηκε τουαλέτα για ΑμΕΑ στο Ειδικό  Δημοτικό Σχολείο Περάματος, στην οποία μπορεί να μπει αμαξίδιο αναπηρικό και μπορεί  να υλοποιείται  με άνεση  εκπαιδευτικό πρόγραμμα υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησης  των μαθητών.

Παρασκευή 17 Ιουλίου, στα πλαίσια της 2ης Ημέρας Εθελοντισμού της Asset Ogilvy, μια ομάδα νεαρών ατόμων, 32 άτομα δούλεψαν στο χώρο του γυμναστηρίου και του κήπο. Διακόσμησαν τους βαμμένους τοίχους του γυμναστηρίου με καταπληκτικά σχέδια. Εξαιρετική δουλειά!!! (Για τον κήπο δες: "Ο κήπος έχει τη δική του ιστορία")

IMG_6696IMG_6698

Υπάρχει λοιπόν κι αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της προσφοράς και της εθελοντικής εργασίας. Κοίταζα, αποσβολωμένη και σκεφτόμουν:  «Αν 40 άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν ένα σχολείο, φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε 9.000.000 άνθρωποι αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τούτο τον τόπο, αν ο καθένας φροντίσει, στο χώρο εργασίας του, να κάνει το καλύτερο δυνατό για το περιβάλλον και το συνάνθρωπό του.»

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τους κατορθώνουν να δημιουργήσουν έναν άλλο κόσμο. Για τους μεγάλους είναι δύσκολο πράγμα η απλότητα.  «Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει και πολύ γρήγορα μάλιστα» («Εν λευκώ»-Οδυσσέας Ελύτης). Αν όλοι προσπαθούσαμε να φτιάξουμε τον κόσμο γύρω μας, μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας? πόσο πιο όμορφος θα ?ταν ο κόσμος? και πόσο πιο απλός?

Οι εργασίες ξεκίνησαν σε μια περίοδο κρίσης και οικονομικής ανασφάλειας, με τις τράπεζες κλειστές και με εφαρμογή του περίφημου ?capital control? (έμαθαν τον όρο και οι γιαγιάδες και το συζητούσαν ?) και αναρωτιόμουν  αν τελικά υλοποιηθεί το προγραμματισμένο σχέδιο ανακαίνισης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περάματος. Η απάντηση που λάμβανα από την κυρία Αναστασίου ήταν πάντα η ίδια: «Δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι», «Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλιώς θα σας είχαμε ενημερώσει».

Και δεν ήταν λίγα τα εμπόδια που προέκυπταν στην εκτέλεση του έργου? πόρτες κλειδωμένες (λεβητοστασίου, ταράτσας..) και τα κλειδιά κλειδωμένα σε γραφείο που δεν είχαμε πρόσβαση, το μηχάνημα του ποτιστικού χαλασμένο και τοποθετημένο σε λάθος θέση, το υπάρχον σύστημα  αποχέτευσης προβληματικό?

Έσπασαν κλειδαριές, άλλαξαν μηχάνημα, ?βρήκαν λύσεις για όλα? Ο στόχος ήταν ένας και σταθερός: «η δημιουργία ενός καλαίσθητου, λειτουργικού περιβάλλοντος για τους μαθητές μας και το προσωπικό». Τέτοια δουλειά είχε να γίνει στο σχολείο από την εποχή που χτίστηκε. Είχε βαφτεί  τελευταία το 2009 αλλά χωρίς να βγει τίποτα από τη θέση του.

Η αξία και η σημασία αυτής της προσφοράς μπορεί να εκτιμηθεί από αυτούς που εργάζονται και ζουν στο χώρο του σχολείου, όσο από κανέναν άλλο. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος, λόγω της οικονομικής του εξάρτησης από άλλο σχολείο και των περιορισμένων οικονομικών πόρων που διαθέτει, δεν έχει πολλές ευκαιρίες να κάνει σημαντικές αλλαγές στο χώρο.  Για τους περισσότερους από τους μαθητές μας, το σχολικό περιβάλλον, είναι η μοναδική έξοδός τους από το σπίτι, είναι ο δικός τους παράδεισος. Ο χώρος του ειδικού σχολείου για τους μαθητές μας είναι ό,τι για τα υπόλοιπα παιδιά ο παιδότοπος, το πάρκο, οι κούνιες, η παιδική χαρά, οι φίλοι.  Ενώ για όλους τους μαθητές οι διακοπές είναι κάτι που προσμένουν με ανυπομονησία, οι δικοί μας μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία το άνοιγμα του σχολείου. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι η καλαισθησία αυτού του χώρου και η κατά περιόδους ανακαίνισή του.

Τα Σχολεία ανήκουν στο μέλλον, στη μελλοντική γενιά και η καλαισθησία τους διαμορφώνει το αισθητικό κριτήριο των παιδιών. Δυστυχώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της εκπαίδευσης, συχνά αυτό το παραβλέπουμε. Οι λεπτομέρειες όμως κάνουν τη διαφορά και σας ευχαριστούμε γιατί μας το θυμίσατε.

Φέτος (σχολικό έτος 2015-16) οι μαθητές μας, τα δικά μας  χελιδόνια, θα βρουν τη φωλιά τους καλαίσθητη και αναμορφωμένη. Η χαρά που δίνουμε σε ένα παιδί, μας την ανταποδίδει πολλαπλή με το χαμόγελό του και την αγκαλιά του.

Όταν έρθουν τα παιδιά και γεμίσουν οι τοίχοι με τα έργα τους θα γίνει ακόμα πιο όμορφο... και τότε θα σας το δείξουμε πάλι.

 

Δείτε σχετικές ιστοσελίδες:

H Asset Ogilvy Public Relations στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος

Η Asset Ogilvy Public Relations προσφέρει μέσω του Δεσμού!

Αρχειοθέτηση

Πέραμα

4 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ειδική Εκπαίδευση

μέσα στη σχολική τάξη

BINTEO HMERIDAS

18 Ιουνίου 2018

"Διαφορετικότητα και Συνεκπαίδευση"

AFISA1

 

 

Επισκεφθείτεsch gr

digital school

edutv

eyliko

etwinning

kpe logo

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΡΑ

ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  

 

Let's do it Greece 2016

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

συντονιζόμαστε

για μια καλύτερη Ελλάδα,

για ένα πιο καλαίσθητο

και ανθρώπινο περιβάλλον

LDIG Banner

Βίντεο Let?s do it Greece 2016

 

DSC00692a

SXEDIAZO GIA OLOUSa

SXEDIAZO GIA OLOUSb

Πέραμα

4 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ειδική Εκπαίδευση

μέσα στη σχολική τάξη

BINTEO HMERIDAS

18 Ιουνίου 2018

"Διαφορετικότητα και Συνεκπαίδευση"

AFISA1

 

 

next
prev