O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
O καιρός σήμερα
next
prev

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς άλλο δεν κάνουμε από το να κυνηγάμε ευκαιρίες για εκπαιδευτικές εμπειρίες. Στις 3 Νοεμβρίου του 2015, με απόφαση των λιγοστών μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε δύο διαδικτυακά προγράμματα του βιωματικού σχολείου και στους διαγωνισμούς του, χωρίς καμμιά οικονομική επιβάρυνση για το σχολείο μας.

LOGO1LOGO2LOGO3

LOGO4

Τα προγράμματα αυτά ήταν: «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» και «Η Ζωή χωρίς σκουπίδια. Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση». Και για τα δύο προγράμματα λάβαμε εξαιρετικό υλικό και τα δουλέψαμε διαθεματικά, συνδέοντάς τα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου μας ΠΑΠΕΑ και με προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, συνδέσαμε το υλικό με το πρωινό που λαμβάνουν οι μαθητές μας από το Ινστιτούτου Πρόληψη και με το μεσημεριανό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεωνκαθώς και με αθλητικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους τομείς του ΠΑΠΕΑ (ψυχοκινητικότητα) και που υλοποιούμε τακτικά στο χώρο του σχολείου μας. Στην ιστοσελίδα μας αναρτήσαμε τις δράσεις μας. Μπορείτε να τις δείτε κάνοντας κλικ στους ακόλουθους υπερσυνδέσμους:

Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, φτιάξαμε μόνοι μας πρόχειρους κάδους ανακύκλωσης από χαρτόκουτα και στην ιστοσελίδα του προγράμματος ανεβάσαμε τις δράσεις μας και έργα των μαθητών μας. Στην ιστοσελίδα επίσης του σχολείου μας, αναρτήσαμε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση.  Μερικά από τα εκπαιδευτικά μας ? κατορθώματα, μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ στους ακόλουθους υπερσυνδέσμους. Μερικοί τίτλοι μπορεί να φαίνονται άσχετοι, όμως μέσα στο κείμενο φαίνεται η σύνδεσή τους με ανακύκλωση ή κομποστοποίηση.

Ένας θαλάσσιος κόσμος με ανακυκλώσιμα υλικά
Επανάσταση στον κάδο ανακύκλωσης
Η ανακύκλωση πάει γυμναστήριο και αθλείται διασκεδάζοντας
Επιτραπέζιο παιχνίδι από .... άχρηστα υλικά.
Ταφή Υλικών
Η ανακύκλωση εκδίδει εφημερίδα
Ο τροχός των ζώων ταξιδεύει στους πόλους
Τομέας αυτοεξυπηρέτηση-Παρασκευή μαρμελάδας ροδάκινου
Το αγρόκτημα της Ανακύκλωσης
Κομποστοποίηση
Έργο τέχνης από ξύσμα μολυβιού
Πυραυλοκίνητα και ...βραχιολάκια από το ...τίποτα

Και αυτά είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της δουλειάς μας που σχετίζεται με την ανακύκλωση. Φτιάξαμε φάτνη από ανακυκλώσιμα υλικά , σκαντζόχοιρους, αρκούδες, ομπρέλες και σύννεφα. Προσπαθούμε να το κάνουμε τρόπο ζωής. Στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, αξία έχει το έχειν και όχι είναι. Και για να φανεί η αξία μας καταναλώνουμε. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ανατρέψουμε τις κυρίαρχες κοινωνικές αξίες, να καταλάβουν δηλαδή οι μαθητές μας  ότι η αξία μας και η ευτυχία μας είναι μέσα μας και όχι στην τσέπη μας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο έργο μας. Αν πετύχουμε αυτό, τα άλλα έρχονται από μόνα τους. Αν αγαπάς πραγματικά αυτό που είσαι, την ανθρώπινη ουσία, αγαπάς και ό,τι σε περιβάλλει και φροντίζεις για αυτό, σαν προέκταση της ύπαρξής σου.

Με την ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων οι μαθητές μας πήραν επαίνους συμμετοχής, ενημερωτικό υλικό και οι εκπαιδευτικοί βεβαιώσεις συμμετοχής και αφίσες για το σχολείο.

DSC03710a DSC03711a

 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρώτο πρόγραμμα, εκτός από το εκπαιδευτικό κέρδος που αποκομίσαμε, βραβευτήκαμε και δόθηκε στο σχολείο αθλητικό υλικό, που μας έχει ενθουσιάσει. 

DSC03740α

DSC03746a

DSC03748a

DSC03753α

Ευχαριστούμε την κυρία Βάλια Ντίνη και την κυρία Ιουστίνα Γούλα, υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βιωματικού Σχολείου, για την υποστήριξη που μας παρείχαν στη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο τους.